Duurzame energie geeft vrouwen kansen

16 oktober, 2013

Binnen haar programma voor duurzame energie kiest Hivos ervoor om sekse specifieke doelen op te nemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het biogasprogramma dat Hivos samen met SNV uitrolt en ook voor het cookstove-programma. Naast toegang tot duurzame energie en ondernemerschap is vrouwenemancipatie een belangrijke doelstelling.

KeukeninnovatieIn gebieden waar gekookt wordt op hout is het tijd voor keukeninnovatie. Niet meer koken op hout voorkomt uitstoot van broeikasgassen en ontbossing. Koken zonder vieze roet en rook scheelt flink in gezondheidsproblemen (2 miljoen doden per jaar, vooral vrouwen en kinderen) en ademhalingsproblemen en ooginfecties en brandwonden.

Tijd voor iets betersBetere kooktoestellen kunnen zorgen voor een schone kookomgeving. Biogasinstallaties geven duurzame toegang tot energie. Juist voor vrouwen scheelt dit een zware last omdat zij dan niet langer hout hoeven te sprokkelen. De vrijgekomen tijd kan worden gebruikt voor andere activiteiten: sociale contacten, rust of werk waardoor het gezinsinkomen toeneemt.

Bewust en sterkHivos betrekt steeds meer vrouwen bij de besluitvorming en het beheer van haar projecten en legt nadruk op het werken met, en versterking van vrouwengroepen. Binnen de programma’s wordt gewerkt aan seksegelijkheid en emancipatie van vrouwen. Dit wordt gecombineerd met bewustmakingscampagnes.

Foto: TaTedo

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer