Doorzichtige actie Hivos: publicatie Open Data

17 april, 2014

Hivos maakt vandaag als eerste grote Nederlandse  ontwikkelingsorganisatie al haar projectgegevens conform de geldende  (IATI-) standaard openbaar. De publicatie van ‘open data’ volgens de  internationaal afgesproken standaard stelt anderen in staat om  activiteiten van ontwikkelingsorganisaties, overheden en instituten  zoals de Wereldbank te controleren en met elkaar te vergelijken.

Open data expert van Hivos Hapee de Groot: “Op onze website laten we  al zien wat we doen en hoe goed we zijn. Nu kan Iedereen die de open  data bekijkt dat zelf beoordelen. Je kunt zien met welke partners wij  werken, wat ze doen, hoeveel geld ze krijgen en van wie. Onze inkomsten  kun je tot op de cent nauwkeurig koppelen aan onze uitgaven.”

IATI  staat voor International Aid Transparency Initiative, bedoeld om  gegevensbestanden met veelal financiële informatie toegankelijk en  deelbaar te maken.

Bekijk onze Open Data  hier in de IATI preview

Bekijk onze Open Data hier in XML

Achtergrond

Onze moderne  netwerksamenleving waarin mobiele telefoons en internet een steeds  grotere rol spelen verandert de manier waarop wij ons organiseren,  informatie verspreiden en informatie vergaren. Op het gebied van  internationale samenwerking zijn talloze organisaties actief maar een  overzicht van wat er nu werkelijk gebeurt en tot stand komt, ontbreekt;  waardevolle informatie zit vaak verschanst in letterlijk ontoegankelijke  databases.

IATI gaat over het openen en linken van  gegevensbestanden in die mate dat ze toegankelijk zijn voor derden. Het  raadplegen van dit zogenaamde ‘ruwe materiaal’ vereist een zekere  kennis, die vervolgens een wereld van mogelijkheden opent. Journalisten,  beleidsmakers, pressiegroepen, iedereen die in de materie duikt kan de  informatie reproduceren. De nieuwe transparantie brengt geldstromen  nauwkeuriger dan voorheen in beeld en maakt het makkelijker om aannames  te verifiëren. Deze ‘open ontwikkeling’ kan enorm positieve gevolgen  hebben voor effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking.

Kijk naar video om in een paar minuten te zien wat ‘open data’ behelst.

Open Development Explained from Open for Change on Vimeo.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer