Doorbraak voor Keniaanse transgenderorganisatie

30 juli, 2014

“Een overheidsinstantie mag niet zomaar wegkomen met discriminerende handelingen, die mensen het recht om zich te organiseren ontzeggen. Dit is duidelijk een vorm van machtsmisbruik”, stelde rechter George Odunga. Volgens Odunga waren de redenen om TEA niet te registreren onredelijk, en hadden deze geen wettelijke grondslag.

De leden van TEA hadden de NGO Coordination Board aangeklaagd wegens discriminatie en de schending van fundamentele mensenrechten. Hivos ziet de uitspraak van het Keniaanse hooggerechtshof als een mijlpaal, en zal zolang transgenders in Kenia geen gelijke rechten hebben het werk van organisaties als TEA blijven steunen.

Hivos steunt al ruim twintig jaar LHBTI-activisten wereldwijd in de strijd tegen homofobie en transfobie. Deze steun bestaat onder andere uit kennisuitwisseling, financiële ondersteuning, capaciteitsopbouw en beïnvloeding van beleid.

Foto: See-ming Lee, some rights reserved.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer