Docugast Ayfer Ergün zet mensenrechten op de kaart

28 maart, 2011

“Steniging… ik heb er geen woorden voor…, ik vind het zoiets onvoorstelbaars”, aldus Ergün in een gesprek over de documentaire Women in Shroud (2009). “Maar ik vind het zo krachtig en zo sterk van Shadi Sadr dat zij die strijd (tegen steniging, red.) durft aan te gaan”. Waar van overspel verdachte vrouwen worden veroordeeld tot steniging, ook wanneer bewijs ontbreekt, komt een groep Iraanse juristen en mensenrechtenactivisten in actie. Dergelijk activisme is in Iran niet zonder gevaar. De documentaire wordt onder andere uitgezonden op vrijdag 1 april om 21.00 uur.

Bekijk hier de toelichting van Ayfer Ergün op haar keuze voor Women in Shroud:

Van Ayfer Ergün’s eigen hand zijn in deze week de documentaires Tegen mijn wil, Een os voor een baby en De dwaze moeders van Istanbul te zien. Over haar drijfveer om schendingen van mensenrechten aan de kaak te stellen, kan ze kort zijn: “Opkomen voor de zwakkeren, dat doe ik al van jongs af aan, dat zit geloof ik gewoon in me”. Voorafgaand aan iedere film geeft zij een korte toelichting op YouTube.

Kijk voor de andere documentaries en uitzenddata op de website van Holland Doc.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer