Docugast Ayfer Ergün zet mensenrechten op de kaart

28 maart, 2011

“Steniging… ik heb er geen woorden voor…, ik vind het zoiets onvoorstelbaars”, aldus Ergün in een gesprek over de documentaire Women in Shroud (2009). “Maar ik vind het zo krachtig en zo sterk van Shadi Sadr dat zij die strijd (tegen steniging, red.) durft aan te gaan”. Waar van overspel verdachte vrouwen worden veroordeeld tot steniging, ook wanneer bewijs ontbreekt, komt een groep Iraanse juristen en mensenrechtenactivisten in actie. Dergelijk activisme is in Iran niet zonder gevaar. De documentaire wordt onder andere uitgezonden op vrijdag 1 april om 21.00 uur.

Bekijk hier de toelichting van Ayfer Ergün op haar keuze voor Women in Shroud:

Van Ayfer Ergün’s eigen hand zijn in deze week de documentaires Tegen mijn wil, Een os voor een baby en De dwaze moeders van Istanbul te zien. Over haar drijfveer om schendingen van mensenrechten aan de kaak te stellen, kan ze kort zijn: “Opkomen voor de zwakkeren, dat doe ik al van jongs af aan, dat zit geloof ik gewoon in me”. Voorafgaand aan iedere film geeft zij een korte toelichting op YouTube.

Kijk voor de andere documentaries en uitzenddata op de website van Holland Doc.

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer