De Wijngaard wint scholenactie Made by Kids

20 november, 2013

Ruim 700 scholen in Nederland gingen aan de slag met de Hivos scholenactie ‘Made by Kids?! Hoe (niet) cool is dat?? Leerlingen ontdekten hoe internationale productieketens in elkaar zitten en dat er een mogelijkheid bestaat dat hun coole spullen (deels) zijn gemaakt door kinderen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Maar ze leerden vooral dat ze daar zélf iets aan kunnen doen. Want als jonge consument hebben kinderen een krachtige stem. Tijdens de actie stuurden kinderen brieven naar de bedrijven achter hun favoriete merk of product. Zij kregen antwoorden op hun vragen over kinderarbeid van bedrijven zoals Apple, H&M en Cool Cat. 

WinnaarsMet hun posters, maakten de leerlingen kans op de Stop Kinderarbeid Award 2013 en andere coole prijzen. Een deskundige jury heeft vier posters uitgekozen die supergoed zijn, en één allerbeste – de Award winnaar: groep 7-8T van SBO de Wijngaard in Barendrecht. Andere winnaars zijn: Groep 8 van de Oecumenische basisschool De Ark uit Espel – Groep 6,7,8 Interconfessionele daltonschool de Steenuil uit Deventer – Groep 7 Hoeksteen uit Ooltgensplaat – Groep 7b van OBS de Molenweid uit Velserbroek. De winnende posters hangen straks door heel Nederland. En de betreffende scholen mogen met de hele bovenbouw naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

In dit juryrapport(pdf) legt de jury uit waarom ze voor deze posters hebben gekozen.

Bewonder alle actieposters en lees de brieven van de kinderen en de antwoorden van de bedrijven.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer