De weg effenen voor vrouwen in het Midden-Oosten

18 september, 2013

UitdagingenDe regio wacht grote uitdagingen voor de toekomst. In sommige MENA landen daalt de politieke participatie van vrouwen terwijl gender gerelateerd geweld stijgt. Om de positie van vrouwen te verbeteren is dialoog op alle niveaus van het grootste belang: tussen regering en oppositie, de overheid en het maatschappelijk middenveld en binnen burgerorganisaties. Nu landen zichzelf opnieuw proberen uit te vinden, moeten vrouwen klaarstaan om eigen belangen te behartigen en hun stem te laten horen, benadrukken vrouwenorganisaties in de regio. Hivos wil succesverhalen uit de weerbarstige praktijk in de spotlight zetten.

Ervaringen delenDrie invloedrijke mensenrechtenactivisten delen hun ervaringen met onder meer de Nederlandse minister van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel, het Nederlandse parlement en diverse invloedrijke EU-instellingen en ambtenaren.

Wil jij de dialoog aangaan en deze inspirerende vrouwen (horen) spreken? Op 20 september zijn zij bij de Universiteit Utrecht om te discussiëren met studenten en op 21 september vertolken zij een belangrijke rol tijdens de Midden-Oosten Dag van D66. Ten slotte nodigen we je uit op 24 september voor een debat georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Breed Mensenrechten Overleg waarvan Hivos deel uitmaakt.

 

Fatma al-Khafagy – EgypteDr. Fatma al-Khafagy is een vooraanstaande Egyptische activiste die strijd voor gelijke behandeling van vrouwen in de grondwet en zich verzet tegen het vaker voorkomende seksueel geweld. Maar haar werk overstijgt de grenzen van Egypte. Zo is ze bestuurslid van de Alliantie voor Arabische Vrouwen en steunt ze vrouwen in Libië. Fatma werkte 15 jaar voor de Verenigde Naties, voor Unicef en is nu Nationale onbudspersoon vrouwenrechten in Egypte. Ze was onder meer te zien in de reportage ‘Vrouwen van de revolutie’ Altijd Wat (NCRV) en de Volkskrant schreef een artikel over haar visie op de toekomst van de vrouwen in Egypte (PDF).

 

Zahra’ Langhi – LibiëTe midden van de strijd tegen Moammar al-Qadhafi richtte Zahra’ Langhi – samen met andere vrouwen – het Libische vrouwenplatform voor vrede (LWPP) op. Zij willen voorkomen dat vrouwen op een zijspoor terecht komen zoals dat in Egypte gebeurde na de val van Mubarak en ervoor zorgen dat gendergelijkheid en vrouwenrechten op de kaart staan in het nieuwe Libië. Onder leiding van Zahra’ initieerde LWPP de “zipper list”, een kieslijst waarbij mannen en vrouwen om en om op de lijst staan.  Zahra’ presenteerde en coproduceerde een tv-programma over de verkiezingen van het Nationaal Congres en de democratische overgang in Libië.

 

Amal Basha – JemenIn het door mannen gedomineerde Jemen is 70 % van de vrouwen analfabeet. Amal Basha een belangrijk pleitbezorger voor de rechten van vrouwen in een maatschappij waar vrouwen als tweederangsburger worden behandeld. Als voorzitter van de Sisters’ Arab Forum for Human Rights (SAF) komt Amal niet alleen op voor de rechten van vrouwen maar ook van gevangenen en vluchtelingen. Amal pleit ook tegen foltering van gedetineerden. Zij is de officiële woordvoerder van het technische comité dat is belast met de Nationale Dialoog Conferentie. Dit is de officiële bijeenkomst om oorlog te voorkomen door middel van een dialoog tussen Jemenieten met verschillende achtergronden.

Lees ook