De tweede ronde: ‘Egypte op zijn best’.

4 juli, 2013

In haar verklaring van 4 juli geeft Osman aan dat Morsi dan wel democratisch gekozen was maar dat hij niet in staat bleek de belangen van de Egyptenaren te behartigen. Zij spreekt de hoop uit dat er van de afgelopen twee jaar geleerd is en dat het nieuwe Egypte dát zal zijn waar de Egyptenaren van zijn gaan houden en in geloven: “het Egypte dat we hebben gezien op de pleinen, in het hart en de ziel van de mensen.”

Osman: “Mohamed Morsi en de Moslimbroederschap wijzen op de verkiezingen van 2012 als bewijs van hun rechtmatige plaats aan het hoofd van de Egyptische regering. Maar democratie gaat niet alleen over verkiezingen. Democratie is bedoeld voor en door de mensen. Democratische leiders moeten de belangen behartigen van de mensen en voorbij kunnen gaan aan hun eigen verlangens.

De afgelopen jaren werden de eisen van het volk genegeerd, werden hele bevolkingsgroepen gemarginaliseerd en namen vrijheden juist af. Dit was een zware slag voor de vrouwen van Egypte. Zwaar bevochten rechten werden ingeperkt en vrouwen voelden alsof hun revolutie – de kans op gelijkheid, veiligheid en welvaart – werd gekaapt.”

“Twee jaar na de revolutie krijgt Egypte een nieuwe kans”, schrijft Osman “Vrouwen vochten wederom naast  mannen in de straten en wederom mag deze helft van de Egyptenaren niet achterblijven als er nieuw beleid wordt gemaakt. Dit keer moeten de prioriteiten van de mensen, de prioriteiten van de regering zijn. We zeiden het keer op keer, en we zeggen het nu weer: een democratie waarin vrouwen niet mee doen is hypocriet. Vrouwen mogen en zullen niet achterblijven!

Net als in 2011, kijken we naar de internationale gemeenschap met de vraag de wensen van het Egyptische volk te steunen en een regering die dit probeert te ondermijnen, te verwerpen.”

Foto cc RamyRaoof

 

Zie ook: Egypte’s Januskop

Lees ook