De tweede ronde: ‘Egypte op zijn best’.

4 juli, 2013

In haar verklaring van 4 juli geeft Osman aan dat Morsi dan wel democratisch gekozen was maar dat hij niet in staat bleek de belangen van de Egyptenaren te behartigen. Zij spreekt de hoop uit dat er van de afgelopen twee jaar geleerd is en dat het nieuwe Egypte dát zal zijn waar de Egyptenaren van zijn gaan houden en in geloven: “het Egypte dat we hebben gezien op de pleinen, in het hart en de ziel van de mensen.”

Osman: “Mohamed Morsi en de Moslimbroederschap wijzen op de verkiezingen van 2012 als bewijs van hun rechtmatige plaats aan het hoofd van de Egyptische regering. Maar democratie gaat niet alleen over verkiezingen. Democratie is bedoeld voor en door de mensen. Democratische leiders moeten de belangen behartigen van de mensen en voorbij kunnen gaan aan hun eigen verlangens.

De afgelopen jaren werden de eisen van het volk genegeerd, werden hele bevolkingsgroepen gemarginaliseerd en namen vrijheden juist af. Dit was een zware slag voor de vrouwen van Egypte. Zwaar bevochten rechten werden ingeperkt en vrouwen voelden alsof hun revolutie – de kans op gelijkheid, veiligheid en welvaart – werd gekaapt.”

“Twee jaar na de revolutie krijgt Egypte een nieuwe kans”, schrijft Osman “Vrouwen vochten wederom naast  mannen in de straten en wederom mag deze helft van de Egyptenaren niet achterblijven als er nieuw beleid wordt gemaakt. Dit keer moeten de prioriteiten van de mensen, de prioriteiten van de regering zijn. We zeiden het keer op keer, en we zeggen het nu weer: een democratie waarin vrouwen niet mee doen is hypocriet. Vrouwen mogen en zullen niet achterblijven!

Net als in 2011, kijken we naar de internationale gemeenschap met de vraag de wensen van het Egyptische volk te steunen en een regering die dit probeert te ondermijnen, te verwerpen.”

Foto cc RamyRaoof

 

Zie ook: Egypte’s Januskop

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer