De schaduwzijde van het paradijs – Corrigerende verkrachting

23 december, 2009

Vrouwen staan er alleen voor
In het Zuid-Afrikaanse getto Khayelitsha, maar ook in andere getto’s, verkrachten bendes mannen lesbische meisjes en vrouwen om hen te ‘genezen’ van hun seksuele voorkeur. In de film vertellen slachtoffers over de seksuele misdaden die ze moeten ondergaan maar komen ook potentiële daders aan het woord. De vrouwen staan er alleen voor, zij krijgen nauwelijks steun en begrip. De enkeling die deze gang rape bij de politie aangeeft, wordt eerder als uitlokker (waarom ben je ook lesbisch!) dan als slachtoffer gezien.

Ogen sluiten
Mildred Roethof (onder meer bekend van Rauw&Puur, ‘Sex sells’, ‘Aids – Avenue’ en ‘Alles voor de bal’) en cameravrouw Meral Uslu zijn erin geslaagd om te filmen in de sloppenwijken waar het onheil zich afspeelt. Funeka, soldaat en andere slachtoffers vertellen er hun huiveringwekkende verhalen. Het wordt pijnlijk zichtbaar, dat het erg slecht gesteld is met de emancipatie en dat de overheid de ogen ervoor sluit. In een land waar in 2010 het voetbalgeweld van de wereldkampioenschappen losbarst, zet deze film alvast een punt op de agenda wat de mensenrechten betreft.

Heb je de schaduwzijde van ‘De schaduwzijde van het paradijs – Corrigerende verkrachting’ gemist? Bekijk dan de uitzending hier terug op uitzendinggemist

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer