De schaduwzijde van het paradijs – Corrigerende verkrachting

23 december, 2009

Vrouwen staan er alleen voor
In het Zuid-Afrikaanse getto Khayelitsha, maar ook in andere getto’s, verkrachten bendes mannen lesbische meisjes en vrouwen om hen te ‘genezen’ van hun seksuele voorkeur. In de film vertellen slachtoffers over de seksuele misdaden die ze moeten ondergaan maar komen ook potentiële daders aan het woord. De vrouwen staan er alleen voor, zij krijgen nauwelijks steun en begrip. De enkeling die deze gang rape bij de politie aangeeft, wordt eerder als uitlokker (waarom ben je ook lesbisch!) dan als slachtoffer gezien.

Ogen sluiten
Mildred Roethof (onder meer bekend van Rauw&Puur, ‘Sex sells’, ‘Aids – Avenue’ en ‘Alles voor de bal’) en cameravrouw Meral Uslu zijn erin geslaagd om te filmen in de sloppenwijken waar het onheil zich afspeelt. Funeka, soldaat en andere slachtoffers vertellen er hun huiveringwekkende verhalen. Het wordt pijnlijk zichtbaar, dat het erg slecht gesteld is met de emancipatie en dat de overheid de ogen ervoor sluit. In een land waar in 2010 het voetbalgeweld van de wereldkampioenschappen losbarst, zet deze film alvast een punt op de agenda wat de mensenrechten betreft.

Heb je de schaduwzijde van ‘De schaduwzijde van het paradijs – Corrigerende verkrachting’ gemist? Bekijk dan de uitzending hier terug op uitzendinggemist

Lees ook