Dé nieuwe film over het klimaat: The Age of Stupid

18 september, 2009

Wereldpremière
De aftrap van de wereldpremière voor ‘The Age of Stupid’ begint op maandag 21 september in New York. Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN), Kofi Annan, is één van de sprekers, acteur Brad Pitt doet live verslag via de satelliet vanuit New Orleans en er worden livebeelden vanaf het Greenpeace-schip The Rainbow Warrior vertoond. De band Coldplay treedt op en na de première geeft de populaire band Radiohead vanuit Londen een miniconcert dat in 45 landen live te zien is. De internationale première van The Age of Stupid vindt 22 september plaats in zevenhonderd bioscopen in veertig landen op zes continenten.

Laatste bewoner op aarde
In ‘The Age of Stupid’ blikt de laatste aardbewoner, gespeeld door acteur Pete Postlethwaite, in het jaar 2050 terug op onze tijd. Hij vraagt zich af hoe de mensheid zo stom kon zijn om willens en wetens te negeren dat de aarde werd bedreigd met de ondergang. Postlethwaite speelt de beheerder van een gigantisch wereldarchief, een soort Ark van Noach, en duikt in het beeldarchief voor een reconstructie. Dat gebeurt met behulp van actueel beeldmateriaal. Maar vooral door zes minidocumentaires over gewone, toch verschillende mensen in Nigeria, Engeland, India, VS, Frankrijk en Irak, die probeerden het milieu onder de aandacht te brengen. Daarmee is ‘The Age of Stupid’ vooral ook een oproep om – urgent en grondig – een andere koers te kiezen.

Première in Amsterdam
In bioscoop Tuschinski in Amsterdam is op dinsdagavond 22 september de Groene Loper- première van ‘The Age of Stupid’. De avond staat in het teken van klimaatneutraliteit. Zo rijden speciaal voor de première twee trams op groene stroom vanaf het Centraal Station in Amsterdam. Daarnaast komen de gasten met elektrische scooters en auto’s, maar ook per fiets en te voet. Voordat de gasten Tuschinski in mogen, moeten zij eerst een afgedankt elektrisch apparaat inleveren bij een grote recyclecontainer. Alle CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door het evenement, zal worden gecompenseerd door het Klimaatfonds van Hivos.

Bovendien is de première het startsein van de website Not Stupid, die een gemakkelijk vindbare en toegankelijke wegwijzer wil worden naar duurzame oplossingen. Kijk voor meer informatie op www.notstupid.nl

Meer informatie over The Age of Stupid

Lees hier meer over het Hivos Klimaatfonds

Bekijk hier de trailer

Lees ook