Beeld2

De mond gesnoerd

Op vrijdag 22 september gingen websites van internationale NGOs, regionale en lokale organisaties wereldwijd op zwart. Ook die van Hivos. Uit protest tegen de onderdrukking van actieve burgers en organisaties die hun stem willen laten horen, zich willen verenigen of vreedzaam willen betogen. Uit solidariteit met degenen wie het zwijgen wordt opgelegd.

Waarom nu?

Ons protest is nodig. Sinds een paar jaar is een waar offensief gaande om burgervrijheden in te perken. Steeds vaker gaat dit gepaard met geweld. In 2016 werden 281 activisten en mensenrechtenverdedigers vermoord, simpelweg omdat ze opkwamen voor de rechten van hun gemeenschap. Maatschappelijke organisaties, activisten, media en individuen die een kritisch geluid laten horen, kunnen represailles verwachtten van overheden, veiligheidsdiensten of gewelddadige groepen die banden hebben met een regering. In Latijns-Amerika, Afrika, Centraal- en Zuidoost-Azië, maar ook in ons eigen Europa is dit aan de orde.

Hoe ver van mijn bed is deze show?

Niet dus. Ook in Europa staan burgervrijheden onder druk. In Polen zijn wetten aangenomen die journalisten de toegang tot het parlement ontzeggen, in Hongarije probeert de premier een vooraanstaande universiteit uit Budapest het land uit te werken en in Nederland gaan geregeld stemmen op om NGOs en activisten een ‘toontje lager te laten zingen’.

Wat kan ik doen?

Op 22 september en de dagen daarna voeren activisten, journalisten, bloggers, burgerbewegingen en NGOs actie. Omdat er een einde moet komen aan de toenemende wetteloosheid, bedreigingen en moorden op mensen die opkomen voor hun burgerrechten.

We gaan dit doen door op vrijdag ‘op zwart te gaan’ met onze website samen met vele andere organisaties en NGOs. In het weekend van 23 en 24 september worden er over de hele wereld evenementen georganiseerd.

Kijk op togetherwespeak.org hoe en waar jij je stem kunt laten horen.

Uit protest tegen onderdrukking en uit solidariteit met degenen wie het zwijgen wordt opgelegd!