Responsive image

Coworking space: een veilige haven en hotspot tegelijk

Als we in Nederland denken aan coworking, dan denken we vaak aan een gedeeld kantoor. In de landen waar Hivos werkt is een coworking space veel meer dan dat. Het is een veilige haven en hotspot tegelijk. Een plek waar jonge ondernemers kennis, contacten en talenten delen. En een plek waar je kunt zeggen wat je denkt en doen wat je belangrijk vindt.
Met het programma Mideast Creatives stimuleert Hivos jonge ondernemers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daarin spelen coworking spaces een belangrijke rol. Het zijn samenwerkingsplekken waar je kunt groeien door te laten zien wie je echt bent en wat je kan. Een coworking space is niet alleen een werkplek, maar ook een community.

De rappers

Ik herinner me nog de rappers. Twee stoere jongens uit een achterstandswijk in Tunis die eigenlijk alles tegen hebben. De verleiding om het land te verlaten is groot. Maar in 2016 komen ze naar onze training in Cogite, een coworking space in Tunis. Ze willen een film maken voor jongeren. Hun boodschap: niet vluchten, maar hier blijven om je land op te bouwen. En hoewel de één nauwelijks Engels spreekt en de ander helemaal niet, bijten ze zich drie dagen lang vast in alle trainingen en discussies. Ze zijn bloedserieus en winnen uiteindelijk zelfs een prijs voor hun pitch.
In landen als Egypte, Tunesië, Algerije en Libië worden grote groepen jongeren niet gehoord. Ze hebben veel moeite om werk te vinden en krijgen geen steun van de overheid. In een coworking space vinden ze mensen die zeggen: “Geef niet op, ik geloof in jou.” En vaak maakt dat alle verschil van de wereld.

Andra Iacob
Project Officer Mideast Creatives bij Hivos