Corina blogt: slechte verliezers in Bolivia?

12 april, 2010

Fraude!?
In sommige gevallen is die verontwaardiging misschien terecht, want de marges zijn klein. In Pando, waar regeringspartij MAS met 2% verschil heeft gewonnen, wil de kandidaat van de oppositie onmiddellijk een hertelling. Hetzelfde geldt voor de kandidate van de MAS in Beni, een ex-miss Bolivia die het goed deed in de polls. Zij heeft met 4% van de stemmen verloren van de rechtse oppositie. Hoewel Evo zei blij te zijn met de winst van meer dan 50% van de stemmen in het hele land, hebben ze niet zoals verwacht in alle departementen gewonnen. Wat verder steekt is dat MAS het burgemeesterschap van Potosi, Oruro en La Paz verloren heeft. Deze steden worden toch gezien als bolwerken van de regeringspartij. In Oruro en La Paz heeft de `beweging zonder angst` (MSM) gewonnen. Een vroegere bondgenoot van Evo, maar nu zo’n beetje aartsvijand. MAS had verwacht dat ze in beide steden met gemak zouden winnen, maar in het geval van La Paz heeft MAS de populariteit van de huidige burgemeester Juan del Granado (MSM) onderschat. Hij heeft zich geliefd gemaakt door de stenen stad op te vrolijken met parken, groen, speelplaatsen, voetbalvelden, wandelpaden en theaters. Hij heeft ook veel gedaan aan openbaar vervoer, verkeerscirculatie in het drukke centrum en cultuur beleid. In de week voor de verkiezingen beschuldigde de minster van justitie hem van corruptie. Misschien niet zo’n slimme strategie, getuige het verlies.

Weliswaar heeft MAS in zes van de negen departementen gewonnen, maar in Tarija, Santa Cruz en Beni, hebben ze verloren van de huidige gouverneurs, die fel tegen de MAS zijn. De regering had al gedreigd deze lieden te vervolgen wegens corruptie en heeft daar nu gehoor aan gegeven. Uiteraard wordt dit uitgelegd als slecht tegen je verlies kunnen. Nu zijn het zeker geen lekkere jongens en hun minachting voor Evo en alles wat indiaans is, is uitgesproken. De vraag is of dit het beste moment is om zo op te treden, want het wakkert weer de polarisatie tussen de welgestelde elite van de ‘media luna’ ( de laagland departementen), de regeringspartij en de sociale bewegingen aan. Dat was net even geluwd met de grootse overwinning van MAS in december.

Olie op het vuur
Evo gooit nog eens olie op het vuur door alvast aan te geven dat hij niet met corrupte gouverneurs of verdachte coupe plegers wil werken. En dat hij de hoofden van de departementale kiesbureaus zal vervolgen als blijkt dat er fraude is gepleegd. In Pando en Beni hebben MAS aanhangers geprotesteerd om dit te onderstrepen, terwijl in Santa Cruz en Tarija de oppositie de straat op is gegaan om de gouverneurs te verdedigen. Het zal nog even duren voordat de ruzies over de stemmen zijn opgelost en hertelling van de stemmen is beëindigd. Ondertussen wordt het tijd dat MAS accepteert dat ze met de oppositie zullen moeten samen werken.

Corina Straatsma is Hivos-vertegenwoordiger in Bolivia.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer