Responsive image

Column: Ontwikkelingssamenwerking als migratiestopper?

25 augustus, 2017

Door: Hivos algemeen directeur Edwin Huizing

Tot twee keer toe klapte de kabinetsformatie op het thema vluchtelingen en migratie. Een complex én urgent onderwerp, zoals de niet aflatende beelden van opeengepakte mensen in rubberbootjes op de Middellandse Zee bewijzen. Wat zou er straks op dit punt uit de black box van de formatie kunnen rollen nu GroenLinks is verruild voor de ChristenUnie?

De kans op ‘Turkije-deals’ om migratiestromen uit Afrika tegen te gaan is vermoedelijk groot. Net als de kans dat ontwikkelingsgeld zal worden ingezet voor intensievere grensbewaking in Afrikaanse landen en voor de opvang van eerstejaars asielzoekers, wat nu al volop gebeurt.

Dat is drie keer onverstandig. Ten eerste, als het toekomstige kabinet met dat laatste doorgaat, blijft er minder geld over voor structurele ontwikkelingssamenwerking waaronder het aanpakken van oorzaken van conflict en migratie. Iets wat niet alleen volgens Hivos en andere NGOs maar ook volgens de verkiezingsprogramma’s van CDA, ChristenUnie en D66 veel meer aandacht zou moeten krijgen. Ten tweede is het niet te hopen dat de basisgedachte hoofdzakelijk uitgaat naar het opwerpen van fysieke barrières en het tegenhouden van mensen. De Turkije-deal laat zien dat dit in bepaalde omstandigheden weliswaar effect kan hebben, maar legt ook de onmacht van EU lidstaten om zélf problemen aan te pakken pijnlijk bloot en ondermijnt de geloofwaardigheid van de Europese Unie als hoeder van mensenrechten. Tenslotte, ontwikkelingshulp gebruiken voor ‘migratiemanagement’, zoals het uitrusten van Afrikaanse douanediensten met opsporingstechnologie en ander materieel dat tegen burgers kan worden gebruikt, is oneigenlijk. Het businessmodel van douaniers, die niet zelden verdienen aan mensensmokkel, ondermijn je er bovendien niet mee.

Nee, in plaats van krampachtig migratiestromen te willen stuiten met geld dat nota bene bedoeld is voor positieve verandering, zouden de fractievoorzitters op het Hilversumse landgoed De Zwaluwenberg moeten nadenken over ontwikkeling en meer kansen voor jongeren in Afrika. Dat biedt op de langere termijn meer perspectief voor iedereen.

 

 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer