Responsive image
People walk by a body pulled out from the rubbles of a building that collapsed after the earthquake that rocked Port au Prince on January 12. Photo Marco Dormino

Column: Misbruik

22 februari, 2018

Edwin Huizing, algemeen directeur Hivos

De berichten over het gedrag van Oxfam-hulpverleners die zich in 2011 in Haïti te buiten zijn gegaan aan seksuele uitspattingen hebben ook mij versteld doen staan. De hulpverleners van het Britse Oxfam gingen naar een rampgebied waar een aardbeving had huisgehouden om mensen bij te staan die ontredderd waren en die alles waren kwijtgeraakt wat ze hadden. Uitgerekend van hen, in hun meest kwestbare positie, is misbruik gemaakt door degenen die noodhulp moesten verlenen. Dat is onverteerbaar. Dit schandaal raakt alle goededoelenorganisaties. Het treft niet alleen NGOs die werken in ramp- en conflictgebieden maar alle ideële organisaties die actief zijn in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dat heeft te maken met individuen, medewerkers van NGOs, die hun relatieve machtspositie ten opzichte van zowel partnerorganisaties als mensen die ze rechtstreeks proberen te helpen, misbruiken. Het heeft ook te maken met de grote claim: wie zegt de wereld beter te willen maken, moet zichzelf hoge morele standaarden en integriteitsnormen opleggen. Dat maakt de toestand in Haïti dubbel zo wrang.

Ik heb respect voor de manier waarop Oxfam Novib, de Nederlandse tak van Oxfam, omgaat met deze crisis. Er zijn bij de Britse tak grove fouten gemaakt en de hulporganisatie heeft zich diep moeten verontschuldigen richting haar donateurs, zich moeten verantwoorden richting donoren en heeft maatregelen aangekondigd om misbruik te voorkomen. Bij Hivos kennen we een uitgebreide, expliciete gedragscode en een interne klachtenregeling voor ongewenste omgangsvormen. Dat is het minimale en we bekijken momenteel of het genoeg is en of het wel laagdrempelig genoeg is. Belangrijker is echter dat we doordrongen zijn van de ernst van de problematiek. Wie zich te buiten gaat aan dit soort normoverschrijdend gedrag kan z’n biezen pakken. Maar denken dat deze risico’s geheel kunnen worden uitgebannen is een illusie. Daar waar ongelijke machtsverhoudingen in het geding zijn, kunnen helaas excessen plaatsvinden. Hoezeer dat ook indruist tegen onze normen. Ondertussen werken we stevig door aan positieve sociale verandering, waarvan het tegengaan van machtsmisbruik niet toevallig een belangrijk onderdeel is en waarin gedragsverandering van vooral mannen een belangrijkere rol zal moeten gaan innemen.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer