CLF Store: Winkelen met een schoon geweten

19 november, 2009

Child Labour Free
Actrice Caroline de Bruijn opende de winkel kon als eerste shoppen in de CLF store – een winkel met een verhaal. Er zijn uitsluitend producten te koop van merken die zich actief inzetten om kinderarbeidvrij te produceren zoals Noir, Houdini, Imps & Elfs, Anne-Claire Petit, Studio Jux en David & Luna. Daarmee is de winkel een ‘Child Labour Free Zone’: een plek zonder kinderarbeid en schending van arbeidsrechten. Ook in ontwikkelingslanden zijn Child Labour Free Zones; waar kinderarbeid bestreden wordt en alles gedaan wordt om kinderen naar school te laten gaan.

Caroline de Bruijn draagt de CLF Store een warm hart toe. "Alle bedrijven zouden kinderarbeid uit hun productieproces moeten bannen. Nog steeds zijn er wereldwijd meer dan 218 miljoen kinderen tussen de 4 en 12 jaar, die vaak 7 dagen per week, meer dan 10 uur per dag werken onder mensonterende omstandigheden. Een groot probleem, waar wij als consument vaak zonder ons medeweten toch mee in aanraking komen. Ik ben zelf veel in ontwikkelingslanden geweest, en heb met eigen ogen gezien hoe kinderen daar leven. Als moeder grijpt je dat echt aan. Het is gewoon ontzettend belangrijk dat kinderen aandacht krijgen, en de kans krijgen zich te ontwikkelen, te leren, op te groeien. Kinderarbeid belemmert ze hierin en ontneemt ze de kans om te investeren in hun toekomst.”

Kinderarbeidvrij produceren en consumeren
“Het doel van de CLF store is tweeledig: enerzijds bedrijven stimuleren om kinderarbeid uit hun productieketen te bannen en anderzijds de consument de kans bieden om bewustere keuzes te maken”, zegt Gerard Oonk van ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats”. “Al een aantal jaren bestrijden bedrijven kinderarbeid in de productieketen, bijvoorbeeld via gezamenlijke initiatieven als FairWear en Made-By. Wij willen bedrijven en consumenten nu extra stimuleren om kinderarbeidvrij te produceren én consumeren.”

Volgens Marijn Laagewaard van het nieuwe merk David & Luna zijn er genoeg leuke producten te vinden van bedrijven die zich actief inzetten om kinderen uit hun productie te weren. "Je moet ze alleen weten te vinden”, zegt Laagewaard. “Met de CLF store en de bijbehorende website kan dat geen probleem meer zijn”. De CLF winkel in Amstelveen is open van 20 tot 26 november, de CLF-website permanent.

218 miljoen kindarbeiders
Er zijn meer dan 218 miljoen kindarbeiders op de wereld. Ze leven in armoede, met weinig hoop op een beter leven. Terwijl ze recht hebben op onderwijs. Daarom roept ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats‘ overheden, de Europese Unie, internationale organisaties, bedrijven en consumenten op meer te doen tegen kinderarbeid. De campagne steunt ook organisaties in ontwikkelingslanden die proberen kinderen naar school te krijgen en daar te houden. Om Child Labour Free Zones wereldwijd uit te breiden moet de norm worden: ‘kinderarbeid, in welke vorm dan ook, is onacceptabel!’

Alliance 2015
‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ is een campagne van de Alliance2015 die in Nederland wordt gevoerd door Hivos, de Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Mondiaal en de Landelijke India Werkgroep (LIW), in samenwerking met partners in ontwikkelingslanden.

Meer over de campagne
> Jetteke van der Schatte Olivier legt uit (video)> Actiesite Stop Kinderarbeid
> Meer over de CLF store

Meerdere media hebben al aandacht besteed aan de CLF store:
> Shoppen.blog.nl
> Fashion.blog.nl

Adres en openingstijden CLF-store
Plein 1960 (Binnenhof 37), Amstelveen
Open van 19 tot en met 28 november
Maandag 12.00 – 18.00 uur
Dinsdag, woensdag 09.30 – 18.00 uur
Donderdag 09.30 – 21.00 uur
Vrijdag 09.30 – 18.00 uur
Zaterdag 09.30 – 17.00 uur
Koopzondag 12.00 – 17.00 uur

Lees ook