Cinemasia Achievement Award voor Nia Dinata

13 april, 2012

Voor Hivos is cultuur belangrijk: ruimte geven aan kunstenaars die  midden in hun eigen samenleving staan en zich inzetten voor pluralisme,  diversiteit en tolerantie. De Indonesische fimmaakster Nia Dinata is  hiervan een goed voorbeeld. Zij kreeg de door Hivos ondersteunde  Cinemasia Achievement Award voor haar enorme bijdrage aan Indonesische  film en het succesvol aansnijden van controversiële thema’s als  corruptie, armoede en homoseksualiteit bij een groot publiek. Een  verslag van de avond met de uitreiking door het Cinemasia filmfestival.

 

Doris Yeung kijkt met trots terug naar de afgelopen 10 jaar CinemAsia In haar inleiding van de avond kijkt festivaldirecteur DORIS YEUNG vol trots terug op 10 jaar CinemAsia Film Festival. Ze herinnert zich dat ze in de voorbereidingen van de eerste editie stuitte op een klein krantenbericht over ARISAN!, waarin stond dat dit de eerste Indonesische film waarin een homoseksuele kus werd vertoond. Na het lezen van dit artikel was zij vastberaden om ARISAN! te vertonen. In 2004 beleefde deze film, eveneens in aanwezigheid van regisseur Nia Dinata, haar wereldpremière op de eerste editie van CinemAsia Film Festival. Nu vier edities later wordt de cirkel rond gemaakt met het tweede deel van ARISAN!
 
Komische Indonesische ‘Sex and the City’ style Arisan! 2  Tijdens de film schaterde de volle zaal van het lachen. Net als in het eerste deel volgen we de ups, downs en liefdesperikelen van vier socialites uit Jakarta. De nu forty-somethings zijn alle vier in een nieuwe levensfase beland, waarbij ze moeten wennen aan ouder worden en veranderingen die daar mee gepaard gaan. Nog steeds vol humor en nu ook vol botox gaan ze door het leven.

Na afloop van de film was er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen aan Cut Mini en Nia Dinata. Uit de vragen en opmerkingen uit de zaal werd des al te meer duidelijk wat Nia Dinata en de ARISAN! films betekenen voor het publiek, het bespreekbaar maken van homoseksualiteit en vrouwenrechten in Indonesië, zijn dan ook de redenen waarom zij dit jaar de CinemAsia Achievement Award in ontvangst mag nemen.

 Uitreiking CinemAsia Achievement Award door Ben Witjes aan Nia Dinata Uit handen van HIVOS project- en programmaleider BEN WITJES ontvangt Nia Dinata vervolgens de award, ontworpen door de Chinese kunstenares ZHEN TIAN, voor haar persoonlijke inzet voor het bespreekbaar maken van controversiële onderwerpen in Indonesië en haar bijdrage aan de Kalyana Shira Foundation waarbinnen ze jonge Indonesische filmmakers opleidt en filmvertoningen mogelijk maakt op plaatsen waar de slechte infrastructuur dat doorgaans verhindert.

Na de uitreiking was er gelegenheid voor de fans om met Nia Dinata en Cut Mini op de foto te gaan, na te borrelen en terug te blikken op de vele films en een zeer geslaagd festival.

Lees ook