Responsive image

#ChildNotWife tegen kindhuwelijk

25 januari, 2015

Door de aanhoudende burgeroorlog in Syrië zijn miljoenen Syriërs alles kwijtgeraakt. Jonge meisjes zijn in deze moeilijke tijden extra kwetsbaar en het aantal kindhuwelijken stijgt sterk. De Syrische organisatie Saiedet Sourya is deze maand de campagne  #ChildNotWife begonnen tegen dit fenomeen.

ChildNotWifeVeel Syrische ouders verkeren in grote geldnood, en voelen zich genoodzaakt om hun dochter(s) uit te huwelijken aan mannen met meer financiële middelen. Ook beschouwen ouders een huwelijk voor hun dochter als de enige bescherming tegen het veelvoorkomende seksuele geweld in Syrië en in de vluchtelingenkampen. Fundamentalistische groeperingen zoals ISIS en Jabhat Al Nusra moedigen kindhuwelijken aan in naam van het geloof, en dwingen jonge meisjes om te trouwen met hun strijders.

Er zijn geen precieze cijfers beschikbaar over het aantal kindhuwelijken in Syrië, maar lokale mensenrechtenorganisaties en activisten berichten allen over een sterke toename. Wel bekende cijfers (pdf) onder Syrische vluchtelingen in Jordanië bevestigen de trend: in 2011 was er bij 12% van alle geregistreerde huwelijken een minderjarige betrokken. In 2013 was dit 25%, en begin 2014 zelfs 32%. Als meisjes eenmaal gehuwd zijn, worden ze vaak op jonge leeftijd zwanger, gaan ze niet meer naar school en raken ze in een sociaal isolement. Het huwelijk, met vaak oudere mannen, biedt weinig perspectief op scholing of het verwezenlijken van dromen.

Door aandacht te vragen voor de vele gevaren voor kindbruiden wil partnerorganisatie Saiedet Sourya kindhuwelijken voorkomen en ervoor zorgen dat Syrische meisjes zo lang mogelijk kind kunnen blijven. Saiedet Sourya wordt gesteund via het Hivos programma Women on the Frontline.

Hivos spreekt zich uit tegen kindhuwelijken, en steunt het recht van ieder kind op een veilige jeugd. Wil jij deze campagne ook steunen? Neem dan een foto van jezelf met het logo van de campagne en tweet het onder de hashtag #childnotwife, of mail de foto samen met je naam naar childnotwifegmail.com, waarna je foto op de (Arabischtalige) facebookpagina van de campagne wordt geplaatst.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer