Responsive image

#ChildNotWife tegen kindhuwelijk

25 januari, 2015

Door de aanhoudende burgeroorlog in Syrië zijn miljoenen Syriërs alles kwijtgeraakt. Jonge meisjes zijn in deze moeilijke tijden extra kwetsbaar en het aantal kindhuwelijken stijgt sterk. De Syrische organisatie Saiedet Sourya is deze maand de campagne  #ChildNotWife begonnen tegen dit fenomeen.

ChildNotWifeVeel Syrische ouders verkeren in grote geldnood, en voelen zich genoodzaakt om hun dochter(s) uit te huwelijken aan mannen met meer financiële middelen. Ook beschouwen ouders een huwelijk voor hun dochter als de enige bescherming tegen het veelvoorkomende seksuele geweld in Syrië en in de vluchtelingenkampen. Fundamentalistische groeperingen zoals ISIS en Jabhat Al Nusra moedigen kindhuwelijken aan in naam van het geloof, en dwingen jonge meisjes om te trouwen met hun strijders.

Er zijn geen precieze cijfers beschikbaar over het aantal kindhuwelijken in Syrië, maar lokale mensenrechtenorganisaties en activisten berichten allen over een sterke toename. Wel bekende cijfers (pdf) onder Syrische vluchtelingen in Jordanië bevestigen de trend: in 2011 was er bij 12% van alle geregistreerde huwelijken een minderjarige betrokken. In 2013 was dit 25%, en begin 2014 zelfs 32%. Als meisjes eenmaal gehuwd zijn, worden ze vaak op jonge leeftijd zwanger, gaan ze niet meer naar school en raken ze in een sociaal isolement. Het huwelijk, met vaak oudere mannen, biedt weinig perspectief op scholing of het verwezenlijken van dromen.

Door aandacht te vragen voor de vele gevaren voor kindbruiden wil partnerorganisatie Saiedet Sourya kindhuwelijken voorkomen en ervoor zorgen dat Syrische meisjes zo lang mogelijk kind kunnen blijven. Saiedet Sourya wordt gesteund via het Hivos programma Women on the Frontline.

Hivos spreekt zich uit tegen kindhuwelijken, en steunt het recht van ieder kind op een veilige jeugd. Wil jij deze campagne ook steunen? Neem dan een foto van jezelf met het logo van de campagne en tweet het onder de hashtag #childnotwife, of mail de foto samen met je naam naar childnotwifegmail.com, waarna je foto op de (Arabischtalige) facebookpagina van de campagne wordt geplaatst.

Lees ook