Child Labour Free Zones veroveren Latijns-Amerika

9 oktober, 2013

ManaguaDe ‘Declaración de Managua Hacia Zonas Libres de Trabajo Infantil’ werd vlak voor aanvang van de wereldconferentie unaniem aangenomen door vertegenwoordigers van NGOs, vakbonden, internationale organisaties en overheid uit zes Midden-Amerikaanse landen: Nicaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala, Costa Rica en Panama. Het begrip ‘Zonas Libres de Trabajo Infantil’ (Child Labour Free Zones ofwel kinderarbeid vrije zones) wordt in Nicaragua al veel gebruikt. Het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland – Nicaragua (LBSNN) en hun lokale partner FODEL werken daar al in acht gemeenten samen met NGOs, lokale overheid en private sector om kinderarbeid uit te bannen. Zij brengen alle partijen aan tafel om bewustwording te bevorderen en de plannen voor Child Labour Free Zones te concretiseren. Ook andere Midden-Amerikaanse landen zijn gemotiveerd om te werken aan de oprichting van meer kinderarbeidvrije zones.

KampalaDe in Managua getekende verklaring is gebaseerd op de ‘Kampala Declaration’ die in april werd aangenomen in Oeganda. Het verdrag is aangepast naar de regionale context, maar weerspiegelt dezelfde sterke betrokkenheid van alle actoren om samen te werken aan de versterking en uitbreiding van Child Labour Free Zones.

BrasiliaSofie Ovaa, campagnecoördinator voor Stop Kinderarbeid, presenteerde de ‘Managua Declaración’ en de ‘Kampala Declaration Working towards Child Labour Free Zones’ tijdens de wereldconferentie tegen Kinderarbeid in Brazilië. Ovaa is blij met steun van Minister Ploumen voor de Child Labour Free Zones. Ze noemde de kinderarbeidvrije gebieden een schoolvoorbeeld voor een effectieve aanpak van kinderarbeid.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer