Carnaval in Bolivia! Lees de blog van Corina

18 februari, 2010

Tegenwoordig kun je dat in speciale kleine flesjes krijgen, om te voorkomen dat iedereen halve flessen bier op de vloerbedekking gaat gooien.

Zaterdag is de grote dag van de optocht in Oruro. Meer dan zestig dansgroepen presenteren zich die dag vanaf acht uur `s ochtends tot diep in de nacht. Allemaal gekleed in de meest fantastische en kleurrijke pakken. De groepen dansen over een traject van drie kilometer op weg naar de maagd van Socavon. En de volgende dag doen ze het rondje nog een keer. De meest populaire dans is de morenada, een soort boliviaanse versie van de dansmariekes. Voor de vrouwen dan. De mannen gaan gehuld in een grotesk pak met een enorm masker. Collega David, de directeur van het Bolivia programma van IBIS, waar Hivos veel mee samenwerkt, was dan ook niet te herkennen. Collega Mayte daarentegen, die voor Hivos een programma voor homo-emancipatie begeleidt, was goed te zien. Er tussendoor danste de familie Galan, een soort travestie dansgroep uit La Paz. De televisie presentatrice die voor ons stond, viel even helemaal stil en vond het niet nodig om iets over deze groep te vertellen.

De meest spectaculaire dans is de `caporales` met veel spring werk. Iets voor jonge mensen. Het lijkt wel een beetje op de Zuidafrikaanse mijnwerkers dansen. De `llamarada` is een meer traditionele dans die vooral door dansgroepen uit de dorpen wordt gedansd. Toen ik heel lang geleden leeronderzoek deed in de Peruaanse Andes, werd ik uitgenodigd om mee te doen met de plaatselijke `llamarada` groep. Erg leuk, maar doodvermoeiend. Vooral omdat het dorpsplein op een helling lag en je dus elke keer omhoog moest dansen. Elk jaar komen duizenden mensen naar Oruro om wat mee te hossen, elkaar nat te spuiten en veel bier te drinken, dat ook weer geloosd moet worden. Bij voorkeur tegen de muren van het plein, die tijdens het carnaval veranderen in een openbaar urinoir. Wij zaten op de tribune, vlakbij de comfortabele stoelen van de eretribune. Helaas liet eregast Evo het afweten, maar in plaats daarvan was de vicepresident Alvaro Linaro gekomen. Een innemelijke man, die herhaaldelijk een stukje meedanste en de mooiste dames zoende. Het gerucht gaat dat hij homo is, maar echt weten zullen we dat waarschijnlijk nooit. Een ding is homorechten erkennen, maar er openlijk voor uit komen ligt heel gevoelig. De vice president is de partij ideoloog, die verschillende boeken op zijn naam heft staan. Hij is niet wars van rethoriek en de amerikanen moeten het voortdurend ontgelden. Maar hij heft een zeker charisma en is erg populair.

De minister van cultuur, Zulma Yulgar, een bekend zangeres, zat eveneens op de tribune, maar verscheen in de middag in een diablada pak en stoof langs de tribune. De diablada dans wordt door zowel Peru als Bolivia geclaimd als nationaal erfgoed. Vorig jaar brake r bijna een diplomatieke rel uit over deze dans. Het carnaval in La Paz is wat gevarieerder en niet beperkt tot dansgroepen. Ook het publiek kan meedoen en zich uitdossen in allerlei personages, waarbij politici het meest populair zijn.

En zo viert Bolivia feest, dagenlang, om de woensdag weer met een kater op het werk te verschijnen.

Meer:
Lees meer blogs van Corina
Start zelf een blog op de community van Hivos

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer