Beeld2

Sumba: een wereldvoorbeeld van duurzame energie

Sumba is hard op weg een 100 procent duurzaam eiland te worden. Duurzame energiebronnen voorzien steeds meer de inwoners van elektriciteit. Dit biedt Sumbanezen volop mogelijkheden voor ontwikkeling en vooruitgang.

Op dit prachtige Indonesische eiland kwam Hivos in 2010 met een uniek en ambitieus plan; in 2023 hebben de 650.000 bewoners van het Indonesische eiland Sumba toegang tot 100% duurzame energie. Hivos wil laten zien dat duurzame bronnen het eiland van energie kunnen voorzien, ook al is het een afgelegen en arm gebied zoals Sumba. De inwoners van Sumba behoren tot de miljarden mensen op deze wereld die niet beschikken over toegang tot (schone) energie. Ze koken op hout, licht komt van olielampjes of petroleum en als ze al elektriciteit hebben, komt die stroom vaak van generatoren die draaien op dure diesel. Duurzame energie die ter plekke wordt opgewekt, kan hier een uitkomst bieden. Energie betekent niet alleen licht in het donker, maar is een ook een motor voor ontwikkeling. Niet alleen voor huishoudens, maar ook voor bedrijven en openbare voorzieningen. Gezondheidsposten kunnen vaccins koelen, scholen kunnen computers gebruiken en schoon water komt letterlijk binnen handbereik.

Schone energiebronnen zijn bovendien dé uitweg uit de klimaatcrisis die wereldwijd de armen het eerst en het hardst treft.

Beeld2

‘Als ik elektriciteit heb, kan ik studeren. Ik wil graag een goede opleiding volgen en een verstandige man worden. Maar ik houd ook van tv kijken: ik ben dol op voetbal’

Jimmy (14), puber op Sumba.