Beeld2

Help de Hulp: Hivos haalt Indonesische dienstmeisjes uit Arabisch isolement

Naar schatting werken twee tot drie miljoen dienstmeisjes op het Arabisch Schiereiland. Dubieuze bemiddelingsbureaus werven de meisjes onder valse voorwendselen in landen als Sri Lanka, de Filipijnen en Indonesië. Kwetsbaar en moederziel alleen zijn de meisjes overgeleverd aan de grillen van hun Arabische werkgevers. Hoewel er welwillende werkgevers zijn, worden honderdduizenden meisjes dagelijks misbruikt en uitgebuit.

Achter de voordeur kunnen de dienstmeiden geen kant op. Ze mogen dikwijls het huis niet zelfstandig uit en als het al lukt om te vluchten is er geen bescherming voor de ‘huisslavinnen’. In de Golfregio bieden overheden eerder tegenwerking dan hulp aan de jonge vrouwelijke immigranten.

Hivos helpt deze dienstmeisjes door hun isolement te doorbreken, de relatie tussen het dienstmeisje en haar werkgever te verbeteren en wervingsbureaus aan te pakken.

Doorbreken isolement

Door middel van publiekscampagnes in de Golfregio en lobbyen bij de Indonesische overheid probeert Hivos zowel de houding van werkgevers als nationaal beleid te beïnvloeden. Deze vrouwen hebben recht op informatie en communicatie. Daarbij ontwikkelt Hivos samen met haar Indonesische partner een sms-dienst voor de dienstmeisjes om hun isolement te doorbreken. Vanuit thuisland Indonesië ontvangen de vrouwen per sms handige tips over het huishoudelijke werk waarvoor zij zijn aangenomen. Maar ook over Arabische gebruiken en gewoontes, verzorging van kinderen en ouderen, hygiëne en omgangsvormen. Zo nu en dan krijgen ze nieuws vanuit Indonesië. Het helpt hen bij het werk en geeft hen een minder geïsoleerd gevoel. Beiden dragen bij aan een betere verstandhouding met hun werkgever. In geval van nood kunnen ze contact opnemen met Hivos’ Indonesische partner.

Verbeteren relatie werkgever en dienstmeisje

Daarnaast betrekt Hivos ook de werkgever. In discussiegroepen bespreekt Hivos met werkgevers waar zij tegenaan lopen met hun huishoudelijke hulp, wat ze belangrijk vinden en hoe ze verbetering in de verhouding zien. We benaderen ook internationale bedrijven om hun werknemers die van plan zijn een dienstmeisje in te huren te informeren. Een gids biedt tips over waar aan te denken bij het in dienst nemen van een huishoudelijke hulp en geeft informatie over de rechten en plichten van zowel de werkgevers als het dienstmeisje.

Aanpakken van wervingsbureaus

De dienstmeisjes worden voor hun vertrek geïnterviewd over de werving en bemiddelingsprocedure in Indonesië. Zo maakt Hivos transparant hoe wervingsbureaus hun wervingspraktijken inzetten. Deze waardevolle informatie deelt Hivos met de Indonesische overheid zodat zij de wet- en regelgeving hierop aanpast. Ook wijzen we de overheid op haar verantwoordelijkheid om dienstmeisjes die naar het buitenland gaan te beschermen.

Tot slot informeren we samen met onze lokale Indonesische partner de Indonesische burgers over het werken in het buitenland om te voorkomen dat meer vrouwen in handen vallen van dubieuze wervingspraktijken. Ga voor meer informatie naar www.helpdehulp.nl.

 

Loading...