Cacaosector faalt in terugdringen kinderarbeid

19 september, 2011

Het is vandaag de tiende verjaardag van het Harkin Engel Protocol. Daarom willen de partijen van de internationale 10 Campaign dat er wetgeving komt om kinderarbeid uit de cacaosector te bannen. De 10 Campaign is een initiatief van de belangrijkste maatschappelijke organisaties die de cacaosector in de gaten houden. Het is de grootste samenwerking van goeie doelen vakbonden ooit op dit onderwerp, met onder meer partijen in Nederland (waaronder FNV Bondgenoten, Stop The Traffik, Fairfood, en de Stop Kinderarbeid Campagne), België, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Australië en de Verenigde Staten (waaronder het International Labor Rights Forum, World Vision, en vele anderen).

Universitair onderzoekDe Amerikaanse Tulane University deed in opdracht van de Amerikaanse overheid onderzoek naar de voortgang van het Protocol tussen 2006 en 2011. De universiteit kwam tot de conclusie dat alle zes de doelen van het Harkin Engel Protocol niet zijn gehaald en dat de benodigde hervorming van de cacaosector niet heeft plaatsgevonden. "De cacaosector is niet in de buurt gekomen van haar beloften om het misbruik van kinderen en volwassenen aan te pakken in West-Afrika", zegt Antonie Fountain, directeur van Stop The Traffik Nederland en woordvoerder van de internationale 10 Campaign. De afgelopen tien jaar is naar schatting een miljard dollar verdiend met de verkoop van chocolade. "Waarom moeten kinderen lijden, ten koste van hun gezondheid, schoolgang en soms hun leven, voor zo’n winstgevende sector?", vraagt Fountain zich af.

Officiele start op CNNMaandagavond vindt de officiele lancering van de 10 Campaing plaats op CNN. Antonie Fountain is 20.00 uur te gast in Quest Means Business. Maandag gaat in Nederland ook een facebookpagina open met concrete acties om de campagne te ondersteunen. Zo kunnen bezoekers een foute ansichtkaart sturen naar een Tweede Kamerlid naar keuze, een internationale steunbetuiging tekenen en de campagne bij vrienden promoten.

Lees ook