Brute moord op Oegandese homo-activist

27 januari, 2011

Dodenlijst
Sinds Kato vorig jaar prominent op een homo-dodenlijst van de lokale krant Rolling Stone kwam te staan, werd hij met grote regelmaat bedreigd. In het blad werden de namen, foto’s en adressen van bekende homo’s en lesbiennes gepubliceerd, begeleid met de tekst “Hang ze op. Ze werven nieuwe leden onder onze kinderen”. De hoofdredacteur van Rolling Stone meende het land daarmee een dienst te bewijzen. “Het doel van onze krant is het kwaad in onze maatschappij te tonen.”

Na publicatie van de dodenlijst klaagden Kato en twee anderen het blad met succes aan. Zij slaagden er via het hooggerechtshof in dat er een verbod is gekomen op het zwart maken van seksuele minderheden in media.

Haatcampagne
Behalve Rolling Stone voeren ook verschillende kerkelijke leiders en politici een giftige haatcampagne tegen Oegandese homo’s en lesbiennes. Zo introduceerde het populaire parlementslid Bahati onlangs een wetsontwerp dat het mogelijk moet maken om homoseksuelen de doodstraf te geven. Nu al kunnen straffen oplopen tot veertien jaar cel. David Kato was een van de meest uitgesproken tegenstanders van het wetsontwerp, de ‘Bahati bill’. Hij werkte voor Hivos’ partnerorganisatie SMUG, dé stem van seksuele minderheden in Oeganda en voorloper in een landelijke coalitie die strijd voor alle mensenrechten, die van homo’s inbegrepen.

Frank Mugisha, directeur van SMUG, toonde zich strijdbaar nadat hij kennis had genomen van de moord. “Geen enkele vorm van intimidatie zal ons stoppen. De enige manier om David’s nagedachtenis te eren is het winnen van de strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid. David mag dan weg zijn, maar velen zullen zijn strijd voortzetten. En die strijd zullen we winnen.”

Onafhankelijk onderzoek
Volgens ooggetuigen werd David Kato in zijn huis, net buiten de hoofdstad Kampala, meerdere malen hard op het hoofd geslagen. Op weg naar het ziekenhuis overleed hij. De dader vluchtte in een auto, maar de politie beschikt over het kenteken. Wat betreft de motieven van de dader moet gevreesd worden voor het ergste; een ‘hate crime’. Het is echter van groot belang dat een goed, onafhankelijk gerechtelijk onderzoek naar de toedracht van de moord plaatsvindt.

Verontwaardiging
Vanuit de hele wereld wordt met afschuw gereageerd op de verschrikkelijke moord.
Statement Barack Obama over moord op David Kato
Minister geschokt na moord op activist Kato
Herdenkingsbijeenkomst vrijdag 28 januari 2011 Amsterdam
Statement EU: Buzek wil onderzoek naar moord

Lees ook