Bruggen slaan tegen hiv/aids.

30 mei, 2013

Hivos ondersteunt met deze fondsen organisaties in Guatemala, Bolivia en een regionaal project in verschillende landen in Azië. Deze hiv-programma’s richten zich op de grootste risicogroepen: mannen die sex hebben met andere mannen, sekswerkers, transgenders en druggebruikers. Daarnaast werkt Hivos samen met klinieken voor de behandeling en preventie van hiv en werkt Hivos aan het vergroten van de capaciteit van overheden.

TaboesHet voortbestaan van hiv/aids heeft veel te maken met de grote taboes rond seksualiteit, taboes rond seksuele diversiteit en slechte informatie over hoe hiv wordt overgedragen. Nog steeds wordt gedacht dat een simpele aanraking of een maaltijd nuttigen met iemand die HIV heeft, genoeg is om het ook zelf te krijgen. Hierdoor worden mensen die hiv hebben vaak gediscrimineerd door familie, in het onderwijs, op het werk en helaas ook in de gezondheidszorg waardoor zij geen toegang hebben tot de services voor  behandeling en preventie van hiv. Het is dus niet voldoende om medicijnen te verstrekken. Iedereen moet weten hoe je hiv oploopt en er moet meer openheid komen over seksualiteit en seksuele diversiteit.

Samen effectieverOp de conferentie werd uitgebreid gesproken over hoe de hiv/aids epidemie effectiever bestreden kan worden. Hivos vindt het belangrijk dat er lessen worden getrokken uit de praktijk. Iedereen bracht dan ook een aantal “best practices” mee die ze met de anderen wilden delen, zo werden er bruggen geslagen tussen mensen en organisaties. Het was zeer inspirerend om te zien hoe er voortgang is geboekt in een aantal landen in Latijns Amerika. Dit heeft alles te maken met dat er in die landen, naast de medicijnversterking, ook aandacht is voor het recht op seksuele diversiteit en dat lokale overheden hun beloftes omzetten in daden en geld.

  

Foto: all rights reserved Alicia Sanchez, Unaids Latin America

Lees ook