Responsive image

Border Sessions brengt technologie en maatschappij samen

21 juni, 2016

Op 6 en 7 juli 2016 vindt het jaarlijkse internationale festival Border Sessions plaats in Den Haag, gericht op technologie en maatschappij. Hivos verzorgt – als partner – een van de sessies en zoomt in op de mogelijkheden die “people centered energy systems” biedt voor burgers in ontwikkelingslanden om te voorzien in hun elektriciteitsbehoeften.

Veel mensen in ontwikkelingslanden hebben geen toegang tot energie. Ze kunnen wachten totdat ze aangesloten worden op het elektriciteitsnetwerk, óf het heft in eigen handen nemen. Steeds meer burgers kiezen voor het laatste; zij zijn de zogeheten prosumers. Een prosumer is zowel consument als producent. Bijvoorbeeld een individu die zelf energie opwekt met zonnepanelen, of een groep mensen die hun zonnepanelen aan elkaar verbinden en zo een klein elektriciteitsnetwerk beheren. Dit wordt ook wel people centered energy systems genoemd. Deze manier van energie opwekken heeft verschillende voordelen: het is goedkoop, goed voor het milieu en het geeft burgers eigenaarschap over hun elektriciteitsvoorziening.

Energy Change Lab in Tanzania

In Nederland wordt ook volop geëxperimenteerd met dit systeem. In andere landen, zoals Tanzania, zijn de uitdagingen echter groter. Het Hivos en IIED Energy Change Lab zoekt op dit moment uit wat de mogelijkheden zijn voor people centered energy systems in Tanzania en vertelt hierover in een panelgesprek tijdens het Border Sessions festival. Tijdens de sessie zullen onder andere Hivos’ Energy Change Lab coördinator Sisty Basil en DNV-GL onderzoeker Wim van der Veen hun ervaringen en kennis delen over kleine elektriciteitssystemen geïnitieerd door burgers. Na de sessie is er de mogelijkheid om verder te praten met de panelleden in een meet-up.

De Hivos sessie over people centered energy systems vindt plaats op 7 juli van 13.00 tot 14.00 uur. Meer over de sessie vind je hier. Wil je er bij zijn? Neem dan contact op met mhindriks@hivos.org . Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar dus wees er snel bij! Of bestel je kaarten op bordersessions.org.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer