Book Café in Zimbabwe: culturele place to be, ook in moeilijke tijden

9 maart, 2012

Ambitieuzer dan ooit Het Book Café is een cultureel centrum en een van onze partners in Harare, Zimbabwe. Het is meer dan een podium voor artiesten: het is een onafhankelijke broedplaats, een vrijhaven waar jonge artiesten kunnen experimenteren en van elkaar leren. Maar het is ook een ruimte voor discussies en debat. Niet onbelangrijk in een land dat al tientallen jaren gebukt gaat onder censuur en een gebrekkige culturele infrastructuur. Gisteren opende het Book Café op een nieuwe locatie en werd de Prins Clausprijs uitgereikt. Een welkom financieel steuntje in de rug voor deze vrijdenkersruimte.
 
‘Je voelde: hier gebeurt écht iets’ Zangeres Rina Mushonga woont tegenwoordig in Nederland, maar het begon voor haar allemaal in het Book Café. “Daar was mijn allereerste optreden, ongeveer 14 jaar geleden aan het einde van mijn middelbare school periode in Harrare. Het Book Café – dat was dé culturele place to be. Het was een hele spannende tijd. Het was een plek waar je vrij ideeën en meningen kon uitwisselen en allerlei mensen rondliepen die later doorgebroken zijn. In dat kleine Book Café begon het. Je voelde: hier gebeurt écht iets, dit is niet zomaar een avondje stappen. Het bruiste, er hing een bijna elektrische sfeer.”

Doorgaan, ook als het moeilijk wordt Rina Mushonga praat vol bewondering over de volhardendheid van het Book Café toen de politieke situatie in Zimbabwe veranderde. “Waar ik echt enorm veel respect voor heb, is dat ze door zijn blijven gaan, ook toen het moeilijk werd. Allerlei intimidaties van de politie, die dan binnenkwam tijdens een debat en de tent gewoon sloot. Soms arresteerden ze ook mensen. Dat zou voor velen reden genoeg zijn ermee te stoppen.”  Maar niet het Book Café. Dat ging stug door.

Podium voor iedereen – dus ook voor vrouwen Wat opvalt aan het programma van het Book Café is de diversiteit van de activiteiten. Concerten, jams, slam poetry, hip-hop, debat avonden – alles gebeurt er. Mushonga herinnert zich dat het ook voor vrouwelijk artiesten een inspirerende plek was: “Vrouwelijke artiesten krijgen een podium in het Book Café en de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze organiseren ook tours, om hun ervaringen en problemen als artiest te delen met andere vrouwen in het land.”

Nieuwe locatie en ambitieuzer dan ooit Op 8 maart heropende het Book Café op een nieuwe locatie, met de dubbele capaciteit en ambitieuzer dan ooit. Rina Mushonga is benieuwd naar de nieuwe plek. “Het oude Book Café had een tentachtig dak, als het regende kwam het water naar binnen gieten. Dan moest alle apparatuur snel uitgezet en lag het optreden weer stil. Het is wel fijn dat ze in de nieuwe plek come rain or come shine optredens kunnen houden.”

Meer dan dansen, zingen en lol“Ik denk dat het belangrijk is voor mensen uit Nederland om te weten dat het Book Café een voorbeeld is van de enorme impact die kunst en cultuur kunnen hebben. Het is niet zomaar dansen, zingen en lol, maar zo’n plek is ook politiek heel belangrijk. Het bouwt een gemeenschap, geeft mensen een inspirerende manier om zich uit te drukken en kracht in moeilijke situaties.”

Hivos feliciteert het Book Cafe met hun nieuwe locatie en de Prins Clausprijs. We krijgen nog verslag van de opening van vrienden van Rina Mushonga. Op nog vele jaren mooie slams, concerten en debatten!

Het Book Café in Harare is een partner van het Hivos Cultuurfonds. Steun inspirerende, dwarse broedplaatsen dáár.

Lees ook