Bolivia: Tipnis, de weg die er ja of ja moet komen

4 mei, 2012

In Bolivia wordt de uitdrukking, si o si, vaak gebezigd. Zo ook door de president. De weg dwars door het Tipnis reservaat zal er komen, ja of ja. De weg buitenom aanleggen wordt te kostbaar, teveel bruggen. Foto`s met kronkelende rivieren moeten dit illustreren. Volgens Evo kan de omstreden weg wel op een ecologische manier worden aangelegd, zoals prachtige foto’s  van snelwegen in Europa en de VS laten zien. Wildtunnels, wildovergangen, naar elkaar toebuigende bomen zodat de apen kunnen overspringen, wegen op palen door een gebied met veel waterwild: er zijn genoeg ecologische oplossingen. Zo`n weg valt evenmin te betalen, maar je weet nooit of mensen erin zullen trappen. En wie snoeit de bomen zodat het vrachtverkeer er onder door kan?

De weg De voorgeschiedenis in het kort: in 2010 sloot de regering een contract met een Braziliaanse wegenbouwer om een weg aan te leggen die het Noorden met het Zuiden verbindt. Deze weg loopt dwars door het Tipnis-reservaat en de inheemse inwoners is niet om toestemming gevraagd. Zij vrezen dat de weg grote schade zal brengen aan het bos, hun voornaamste inkomstenbron. Daarom organiseerden ze, samen met andere inheemse organisaties van Bolivia, een lange mars van het laagland naar La Paz. Onderweg werden ze in elkaar geslagen en opgepakt door leger en politie. In La Paz daarentegen werden ze als helden ontvangen door duizenden mensen. Het resultaat: een wet die de aanleg van de weg en verdere ontginning van het reservaat verbiedt.

Si o si? De vreugde was van korte duur: de president riep zijn achterban van coca boeren op tegen deze wet te protesteren. Een paar maanden later organiseerden voorstanders van de weg een andere mars. Zij werden onthaald door de president en als resultaat werd de wet die de weg verbiedt weer in de kast gestopt en vervangen door een referendum. De vraag kan volgens Boliviaanse logica alleen met ja of ja worden beantwoord: bent u voor ontwikkeling van het Tipnis-reservaat, zoals de aanleg van een weg, ziekenhuizen of scholen? Wie is daar nu tegen?  De inheemse bewoners zijn weer terug bij af. Als de weg er ‘si o si’ moet komen,  waarom dan zoveel geld en middelen uitgetrokken voor een referendum, waarvan de uitkomst al zeker is? Het doet een beetje denken aan president Mugabe van Zimbabwe, die elke keer wetten ondertekende om een illegale situatie legaal te maken.

Koloniale traditie Bovendien bedacht de regering, in de beste koloniale traditie, dat het zou helpen om de bewoners van het Tipnis gebied gunstig te stemmen met buitenboordmotoren, generators en andere nuttige cadeaus. In no time sloot de regering overeenkomsten met verschillende federaties van potentiële protesteerders. Mooi meegenomen dachten veel leiders, want het weerhoudt hen er niet van de mars opnieuw te steunen. De tocht begon vorige week met blokkades van voorstanders van de weg. Maar deze keer hielp de overheid een handje mee door vrije doortocht te garanderen. Of dat de hele route zo zal blijven is de vraag. Voorlopig ploegen de inheemse families voort door de modder van de weg tussen Trinidad en San Ignacio na zware regens. Commentaar van een inheemse volksvertegenwoordiger: waarom leggen ze niet een laagje asfalt op deze verbindingsweg als ze zo nodig het transport met het Noorden willen verbeteren?

Lees ook