Bolivia: Stakingsrituelen

20 april, 2012

April is de stakingsmaand bij uitstek in Bolivia. Minder kans op regen en af en toe een zonnetje. Volgens vast ritueel vraagt de nationale arbeidersbond COB in deze tijd van het jaar absurde   loonsverhogingen, die gepaard gaan met stakingen, of op z`n minst dreigingen om de boel plat te leggen. Dit keer is het verzoek om het minimum loon van 100 EUR te verhogen naar 1100 EUR. De regering wil niet verder gaan dan 18% en dan begint het gebruikelijke getouwtrek. De leiders van de COB willen geen gezichtsverlies, geven niet zomaar toe en moeten om de haverklap de achterban raadplegen. De onderwijzers volgen de bewegingen van de COB elk jaar trouw om zo hun eigen punten toe te  voegen. Dit keer staat de nivellering van de salarissen tussen leraren  op het platteland en in de stad op de lijst. De eerste categorie verdient meer, vanwege de ongemakken van het werken op het platteland. Daar zijn de stedelijke onderwijzers het niet mee eens. Een aantal van hen heeft zich in laten sluiten om in honger staking te gaan, want een beetje dramatiek hoort erbij. De nationale ombudsman kwam er aan te pas  om twee van de hongerstakers met uitdrogingsverschijnselen uit het metselwerk te bevrijden.

Medisch personeel: dramatische acties Sinds drie weken staakt ook het medisch personeel in overheidsdienst. Het nieuwe kabinet had bedacht dat deze sector net als iedereen wel acht  uur per dag kan werken. De artsen en verpleegstsers, die nu zes uur  werken, zijn dat niet van plan. De meeste artsen en verpleegsters hebben namelijk naast een baan in het ziekenhuis, nog een eigen  praktijk, om het magere staatssalaris aan te vullen. Dus, demonstraties, stakingen en meer dramatische acties zoals je laten opsluiten in een doodskist of in een kelder. De stakingen hebben weinig sympathie van de bevolking en de eerste ontslagen in de gezondheidssector zijn al gevallen. Of dat voldoende is om de artsen weer naar hun werkplek te krijgen is de vraag.

Buschaffeurs Om de feestvreugde compleet te maken, gaan morgen en overmorgen buschauffeurs in staking. Ze zijn het niet eens met een nieuw plan voor openbaar vervoer in La Paz. Het verkeer in de stad zit dikwijls helemaal vast, busjes stoppen midden op de weg, plegen weinig onderhoud met als gevolg ongelukken vanwege kapotte remmen of andere onderdelen. Verder wil de gemeente ook normale bussen inzetten die meer mensen kunnen vervoeren, tarieven regelen etc. De huidige vervoerders willen daar niets van weten, dus doen ze waar ze goed in zijn: staken en blokkeren.

Elke dag wel iets te doen Dit zijn nog niet alle conflicten van deze week. Op de weg richting Chili zitten 4000 auto`s, bussen en vrachtwagens vast, omdat een aantal dorpen de weg blokkeren voor betere wegen en verbindingen. In Cochabamba, hebben buschauffeurs taxichauffeurs bedreigd en autoruiten ingeslagen. Inheemse organisaties hebben aangekondigd volgende week weer een mars te  houden naar La Paz om het Tipnis reservaat te beschermen. Zo is er elke dag wel iets te doen. In plaats van weersvoorspellingen zou de radio ook de stakings- of blokkadeverwachtingen van de dag moeten aangeven. In de krant stond vorige week een prachtige cartoon: twee mensen vragen zich af waar een groepje gedecideerde personen met een kleine weekendtas op aflopen. ‘’Dat zijn professionele blokkeerders”.

Lees ook