Responsive image
Algemeen directeur Hivos Edwin Huizing

column: Publieke verontwaardiging

16 juni, 2017

Door: Hivos algemeen directeur Edwin Huizing

Voor sommigen zijn het onvoorstelbare berichten, voor velen is het realiteit. Een recente ‘bloemlezing’: half april, het nieuws in de Russische krant Novaya Gazeta over een ware klopjacht op homo’s in Tsjetsjenië waarbij meer dan honderd mannen in kampen werden opgesloten, en zelfs drie mannen zijn gedood. Eind mei, de arrestatie van 141 mannen, op grond van anti-pornografie wetgeving, in een sauna in Jakarta – een bericht dat past in een reeks incidenten in Indonesië waarin de LHBTI-gemeenschap doelwit is van knokploegen en discriminatie. Zogenaamde corrective rapes, waarbij mannen lesbiennes verkrachten om ze ‘bij zinnen’ te brengen, komen in Zuid-Afrikaanse townships nog steeds voor. Ook ons eigen land is niet van smetten vrij. Denk aan het recente voorval in Arnhem waar een homopaar rake klappen kreeg. Het programma Andere Tijden bracht kort daarop een mooie reportage van rellen in Amersfoort in 1982 tijdens een demonstratie voor homorechten. De historische camerabeelden tonen openlijke homofobie, uitingen van een destijds breed gedragen burgerlijke moraal. Vijfendertig jaar geleden nog maar! Gelukkig is er in die vijfendertig jaar veel veranderd in Nederland. Een incident, zoals in Arnhem, wordt gevolgd door een storm van verontwaardiging. Het afkeuren van homovijandig gedrag is nu de norm. In veel landen waar Hivos werkt is het taboe op LHBTI-mensen nog groot, toch is ook daar verandering zichtbaar, al gaat die vaak moeizaam en gaan er letterlijk generaties overheen. Hivos heeft de homorechtenbeweging zien en helpen groeien. Vanuit die sterke basis proberen we nu te zorgen dat ook anderen openlijk naast LHBTIs gaan staan. Minder voor de hand liggende medestanders. Mensen in bijvoorbeeld Kenia en Honduras met invloed, zoals religieus leiders, CEOs van bedrijven en publieke persoonlijkheden. Mensen die zich durven uitspreken voor gelijke behandeling. Publieke verontwaardiging is dan (hopelijk) een kwestie van tijd.

Lees hier meer over het werk van Hivos op het gebied van LHBT-rechten.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer