Blije voeten dankzij 3D-printer

14 april, 2014

Eind maart kwamen Ombatti en vijf andere creatieve denkers en doeners uit het internationale netwerk van Hivos naar Nederland, in het kader van het Age of Wonder-festival van kunstenaarsplatform Baltan Laboratories. Hiermee kregen zij de kans om hun eigen projecten met de kennis en middelen die de creatieve stad Eindhoven te bieden heeft een boost te geven.

Ombatti ontwikkelde zijn idee speciaal voor de 3D4D Challenge: een wedstrijd die mensen uitdaagt om 3D-printtechnologie te gebruiken om sociale innovatie in lage- en middeninkomenslanden teweeg te brengen. Hij richtte zich hierbij op de problemen die in zijn thuisland Kenia worden veroorzaakt door een klein maar vernietigend beestje.

“De zandvlo is een heel klein insect dat zich voedt op warmbloedige zoogdieren – dus ook mensen. Het beestje graaft zichzelf in je huid en vernietigt het omliggende weefsel. Mensen krijgen misvormde voeten, moeten amputaties ondergaan of overlijden zelfs”, vertelt Ombatti.

Veel slachtoffers van de zandvlo-infectie kunnen door hun misvormingen geen normale schoenen meer dragen, hebben grote moeite met lopen en kunnen dus ook vaak niet meer werken of naar school. “Ik vroeg mij dus af: waarom maken we geen schoenen op maat voor deze mensen, volledig aangepast aan de vorm van hun voeten?”

Schoenen van plastic flessenInmiddels draait het project Happy Feet ruim een jaar. Ombatti moet het project echter combineren met zijn studie, en loopt bovendien tegen de beperkingen van zijn 3D-printer aan. “Ik heb een printer nodig die met ieder materiaal kan werken, want ik moet experimenteren. Zo zijn de prototypes die ik met mijn huidige printer heb geproduceerd nogal stijf.”  Hierdoor is het Ombatti nog niet gelukt om zijn bijzondere schoenen aan de man te brengen. Hij heeft echter hoop dat hier in de nabije toekomst verandering in komt. “Momenteel ben ik bezig met de aanschaf van een nieuwe printer. Ook heb ik al een mogelijk materiaal voor het project op het oog, HDPE (hogedichtheidpolyetheen).”

“Omdat de meeste slachtoffers van zandvlo-infecties arm zijn, wilde ik een grondstof kiezen die alom beschikbaar is in Kenia. Bovendien gaat mijn voorkeur uit naar gerecycled materiaal. En HDPE zit in plastic flessen die overal op straat rondslingeren. Denk aan verpakkingen van veelgebruikte goederen, zoals plantaardige olie en lotion”, zegt hij. De samenwerking die Hivos met Baltan Laboratories in Eindhoven is aangegaan, zou Ombatti dichter bij nieuwe technische oplossingen kunnen brengen.

3D-printtechnologie werd volgens Ombatti drie jaar geleden in Kenia geïntroduceerd. Volgens hem biedt de 3D-printer kansen om vele andere problemen in zijn thuisland aan te pakken. “De mogelijkheden van deze technologie zijn eindeloos. Het probleem zit echter vooral in de kosten. Iedereen is enthousiast over de 3D-printer: veel mensen hebben ons lab bezocht om hem te bewonderen. Maar niet iedereen kan er zomaar eentje aanschaffen.”

 

Ombatti gaf op 30 maart een presentatie over zijn project Happy Feet tijdens het Age of Wonder-festival

Age of WonderVoor het festival Age of Wonder (28 – 30 maart) bracht Hivos kunstenaars, creatieve denkers en doeners uit Indonesië, Latijns Amerika en Oost-Afrika in contact met het Eindhovense Baltan Laboratories. Dit kunstenaarsplatform werkt interdisciplinair en verbindt kunst met technologie, wetenschap en experiment. Het uitwisselingsprogramma van Hivos en Baltan Laboratories vormt de basis voor nieuwe projecten en creatieve experimenten in een artist-in-residence programma, dat later dit jaar start. 

Voor Ombatti naar Nederland kwam, zag hij zichzelf nooit als kunstenaar. “Ik was uitgenodigd vanwege mijn werk als ingenieur. Ik verwachtte hierdoor dat ik de vreemde eend zou zijn binnen het groepje creatievelingen dat Hivos had uitgenodigd. Maar gelukkig bleek ik niet de enige deelnemer met een wetenschappelijke achtergrond te zijn. Bovendien realiseer ik mij sinds de start van het project dat ook de dingen die ik doe gezien kunnen worden als kunst.”

Ombatti verwacht dat juist die mix van disciplines de creativiteit zal aanwakkeren tijdens het artist-in-residence programma. “Ik ga deze uitdaging met een open mind aan. Thuis heb ik voornamelijk contact met andere ingenieurs. Dankzij de contacten die ik tijdens het Age of Wonder-festival heb opgedaan wil ik de wereld door een andere bril leren te bekijken, en nieuwe ideeën opdoen.”

Volgens Ombatti is het van groot belang dat festivals zoals Age of Wonder aandacht vragen voor de kracht van sociale innovatie.  “Het is spannend om over de nieuwste technologische snufjes te beschikken, zoals iPhones en tablets. Maar als jouw buurman nog altijd kampt met problemen die opgelost kunnen worden met de meest simpele technologie, dan hebben wij als mensheid gefaald. De kloof tussen de haves en de have nots is gigantisch. We moeten ons blijven inspannen om anderen een beter leven te geven: hier wil ik mijn kennis als ingenieur voor inzetten.”

 

De creatieve denkers en doeners uit het Hivos-netwerk die eind maart hun ideeën mochten presenteren in Eindhoven

In september 2014 komen de creatieve denkers en doeners opnieuw naar Eindhoven. De resultaten van het uitwisselingsproject worden in oktober tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd.

Foto’s: copyright Sas Schilten

Lees ook