Birgitta Jónsdóttir spreekt op Dag van de Persvrijheid

17 maart, 2011

Verenigde Naties
In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uitgeroepen, met als doel de beginselen van persvrijheid onder de aandacht te brengen en deze wereldwijd te bevorderen. Het idee voor de Internationale Dag van de Persvrijheid is afkomstig van de Algemene Conferentie van UNESCO in 1991, waar erkend werd dat een vrije, pluralistische en onafhankelijke pers een essentieel onderdeel is van elke democratische samenleving. Sinds 2003 wordt er in Nederland aandacht geschonken aan de Dag van de Persvrijheid.

De lezing
De lezing, gevolgd door de Avond van de Persvrijheid, wordt georganiseerd door het comité ‘Dag van de Persvrijheid’, bestaand uit Free Voice, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Dagbladpers, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Persmuseum, Press Now en RNTC.

Het avondprogramma ‘After the Hype’ gaat over het internet: internet is een motor achter de revoluties in de Arabische wereld, maar hetzelfde internet wordt met succes ingezet om mensen de toegang tot informatie te ontzeggen.

Wet Openbaarheid van Bestuur
In de middag zal ook minister Donner van Binnenlandse Zaken reageren op de conclusies van het onderzoek naar de Wet Openbaarheid van Bestuur. Verder worden de nationale en de internationale persvrijheidsmonitor gepresenteerd. In de avond is er naast debat en discussie ruimte voor video, foto-exposities, acts en muziek.

De Persvrijheidlezing (14.30 – 17 uur) en de Avond van de Persvrijheid (19 – 23 uur) vinden plaats in TrouwAmsterdam. Entree is gratis. Meld je aan via onderstaande link.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer