Responsive image

Belangrijke overwinning voor LHBTI’s in Oeganda

26 november, 2016

In november 2016 deed het gerechtshof in Oeganda na een proces van bijna 8 jaar een historische uitspraak. Er was een wet die zei dat LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) geen beroep konden doen op de Commissie voor Gelijke Behandeling. De rechter heeft nu bepaald dat dit artikel discriminerend is en indruist tegen de grondwet. Het is daarmee niet langer rechtsgeldig, een belangrijke overwinning.

De zaak werd in januari 2009 aangespannen door HRAPF, het Human Rights Awareness and Promotion Forum. HRAPF zet zich in voor gelijke rechten voor LHBTI’s in Oeganda. Dat doen ze door juridische bijstand te geven, misstanden te rapporteren en wetten aan te vechten. Hivos steunt hun werk sinds 2012 en maakte het bijvoorbeeld mogelijk dat er nu een goedlopend rechtsbijstandsloket is.

Slachtoffer van geweld

In mei 2016 werd HRAPF zelf nog slachtoffer van geweld. Het kantoor, dat met zijn hoge muren, prikkeldraad, zwaar metalen hek en permanente bewaking meer op een vesting lijkt, werd bestormd en overhoop gehaald. Daarbij werden tientallen dossiers gestolen en kwam een bewaker om het leven. De politie weigerde de zaak te onderzoeken en de Commissie Gelijke Behandeling gaf niet thuis. De daders gingen dus vrijuit.

In strijd met Oegandese grondwet

De gewraakte regel is artikel 15(6)d van Wet Commissie Gelijke Behandeling. Daarin staat dat de commissie geen zaken in behandeling mag nemen als het gaat om “gedrag dat men beschouwt als immoreel of sociaal schadelijk, of dat niet acceptabel is voor het merendeel van de Oegandese bevolking”. De rechter nam in zijn overwegingen mee dat de commissie juist in het leven is geroepen om ongelijkheid te bestrijden en hiermee dus zijn doel voorbij schiet. Bovendien is de regel in strijd met de Oegandese grondwet, die het recht op een eerlijk proces en de rechten van minderheden beschermt.

Gelijke rechten voor LHBTI’s

Deze uitspraak is een grote overwinning voor alle lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in Oeganda. Voor het eerst kunnen zij zich, net als ieder ander, tot de Commissie voor Gelijke Behandeling wenden als ze te maken krijgen met discriminatie. Een belangrijke stap richting gelijke rechten voor LHBTI’s.

 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer