Barbaarse moordcampagne tegen Irakese homos in volle gang

9 maart, 2012

De eerste moord die verband lijkt te houden met de zuivering werd 6 februari jongstleden gepleegd op een man in de wijk Sadr City in Bagdad. Sindsdien zijn 90 mensen – vooral jonge homomannen- slachtoffer geworden van het geweld; de helft overleefde het niet. Het geweld is onvoorstelbaar bruut van aard: hoofden worden ingeslagen met bakstenen, mensen worden levend in stukken gesneden of van flatgebouwen gegooid. Een vijftal mensen dat zelfs dit overleefde werd later in het ziekenhuis vermoord.

Het geweld vindt vooral plaats in de steden Basra en Bagdad. In de hoofdstad zijn lijsten met de namen en adressen van homomannen opgehangen. Desondanks ontkent de Minister van Binnenlandse Zaken van Irak ronduit dat er een campagne tegen homo’s aan de gang is. Wel staat er op de website van het ministerie een statement dat ingaat op de “eliminatie” van "Emo’s" (gothics). Zij worden daarin gelijkgesteld aan satanisten, hetgeen doet vermoeden dat de moordpartij gericht is op mensen die zich (zichtbaar) ‘onethisch’ gedragen.

Foto: Flickr/Al-Jazeera

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer