Baanbrekende cinema op Cinemasia

5 april, 2012

“Dinata is interessant omdat ze niet schuwt om moeilijke thema’s op te pakken. In Arisan! komt voor het eerst een homokus in een Indonesische film voor. Dat is dus baanbrekend”, vertelt onze programmadirecteur Ben Witjes enthousiast over Nia Dinata. “Rechten voor LGBT’s is voor Hivos een belangrijk thema, en Dinata slaagt erin  op een speelse en ontzettend humoristische manier deze kwestie aan de orde te stellen, waardoor ze een groot publiek trekt. Dat is voor ons interessant:een filmmaakster  die een breed publiek weet te bereiken met zulke moeilijke thema’s in  Indonesië. Zonder het belerende vingertje maar met veel humor. In mijn  ogen is dat van groot belang voor acceptatie. Niet alleen dat ze zo’n  thema aanboort, maar de manier waarop het gebeurt.”

Mentaliteitsverandering en vrouwenrechten Met humor en vanzelfsprekendheid, zonder belerendheid maar met des te  meer kracht dragen de films van Nia Dinata bij aan een  mentaliteitsverandering. En geven grote groepen mensen ruimte uit te  komen voor hun identiteit. Genoeg reden voor het Hivos Cultuurfonds om  de komst van Nia Dinata naar het Cinemasia filmfestival mogelijk te  maken.
Bovendien is Nia Dinata, naast succesvolle filmmaker, ook oprichter van de Stichting Kalyana Shira, een Hivos partner in Indonesië die zich inzet voor de rechten van vrouwen. 

Arisan2! Indonesische ‘Sex and the City’ Er is acht jaar verstreken sinds het eerste succesvolle en  controversiële deel van de Indonesische komedie ‘Arisan!’ Het eerste  deel toonde de eerste homoseksuele kus in Indonesische cinema. Deze  Indonesische ‘Sex and the City’ is een speels vervolg en speelt zich af  tegen het decor van het bruisende Jakarta en de zonnige Indonesische  vakantie-eilanden. Een film vol mode, roddels, perikelen van rijkelui,  en vooral vol met heel veel botox. In de acht jaar die verstreken zijn,  hebben de levens van de hoofdpersonages Sakti, Meimei, en Andien, ieder  andere wendingen genomen. De man van Andien is inmiddels overleden,  Meimei is gescheiden en  Lits doet überhaupt niet aan trouwen. Daarbij  is Meimei verhuist naar de zonnige Gili Islands. Ze probeert hier een  geheim te verbergen, maar als het aan het licht komt, zijn haar vrienden  er om haar te steunen.

 

Zondag 8 april 20.00, Cinemasia, De Balie, Amsterdam

 

Steun kunstenaars, steun het Hivos cultuurfonds

Lees ook