Arrestaties NGO-leiders in Zimbabwe

27 oktober, 2009

De politie verrichtte de arrestaties ‘’op instructies van hogerhand’’.De aanleiding was de slotverklaring die werd ondertekend door 120 deelnemers van de bijeenkomst over de stagnatie van het politieke proces in Zimbabwe sinds het aantreden van de regering van nationale eenheid (van president Mugabe’s Zanu PF en de MDC van premier Tsvangirai en vice-premier Mutambara).

Zimbabwe Watch en het Zimbabwe Europe Network – ZEN, waar Zimbabwe Watch deel van uitmaakt houden de situatie nauwlettend in de gaten. Zo werd kort geleden ook al een MDC gebouw door de staatsveiligheidsdienst binnengevallen en werd er een grote hoeveelheid documenten meegenomen door de dienst. Ook is de benoeming van Roy Bennett als staatssecretaris van landbouw opnieuw verhinderd door een hernieuwde aanklacht wegens ”terrorisme”, nu bij het hooggerechtshof.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer