Arabische lente ook voor homos en lesbos?

20 juli, 2011

Ook in deze regio verlangen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen (LGBT) echter gelijke rechten en in tegenstelling tot wat vaak in deze landen wordt gedacht, zijn LGBT rechten allesbehalve een westerse aangelegenheid.

GeheimIn het geheim bij elkaar komen is voor strijdbare homo’s en lesbiennes vaak de enige manier om plannen te smeden voor de toekomst. Dat gaat eigenlijk nooit zonder risico’s. Nu de regio politiek op zijn kop staat en er in de gehele Arabische wereld nog wekelijks demonstraties plaatsvinden, wordt er druk gespeculeerd over wat de Arabische Lente zou kunnen brengen op het gebied van homo-emancipatie. Zal er meer tolerantie ontstaan? Of ligt het gevaar van religieus fundamentalisme op de loer, wat het leven van Arabische homo’s en lesbo’s alleen maar moeilijker zal maken?

EmancipatieUri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, heeft verklaard dat Nederland nieuwe Arabische regimes alleen zal steunen wanneer zij aandacht schenken aan de emancipatie van seksuele minderheden. Echter, zo ver lijkt de Arabische regio op dit moment nog niet. Daarom blijft Hivos in de tussentijd steun bieden aan initiatieven van homoactivisten, die er alles aan doen om veiliger te kunnen opereren, samen te komen en een netwerk te vormen.

Op deze manier draagt Hivos bij aan een strategie voor homo-emancipatie in het Midden-Oosten,  zodat hopelijk ook seksuele minderheden profijt zullen hebben van de mogelijkheden die de Arabische Lente met zich mee brengt.

Lees meer over de Arabische Lente

Foto: Flickr/Jonathan Rashad

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer