Arabische lente ook voor homos en lesbos?

20 juli, 2011

Ook in deze regio verlangen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen (LGBT) echter gelijke rechten en in tegenstelling tot wat vaak in deze landen wordt gedacht, zijn LGBT rechten allesbehalve een westerse aangelegenheid.

GeheimIn het geheim bij elkaar komen is voor strijdbare homo’s en lesbiennes vaak de enige manier om plannen te smeden voor de toekomst. Dat gaat eigenlijk nooit zonder risico’s. Nu de regio politiek op zijn kop staat en er in de gehele Arabische wereld nog wekelijks demonstraties plaatsvinden, wordt er druk gespeculeerd over wat de Arabische Lente zou kunnen brengen op het gebied van homo-emancipatie. Zal er meer tolerantie ontstaan? Of ligt het gevaar van religieus fundamentalisme op de loer, wat het leven van Arabische homo’s en lesbo’s alleen maar moeilijker zal maken?

EmancipatieUri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, heeft verklaard dat Nederland nieuwe Arabische regimes alleen zal steunen wanneer zij aandacht schenken aan de emancipatie van seksuele minderheden. Echter, zo ver lijkt de Arabische regio op dit moment nog niet. Daarom blijft Hivos in de tussentijd steun bieden aan initiatieven van homoactivisten, die er alles aan doen om veiliger te kunnen opereren, samen te komen en een netwerk te vormen.

Op deze manier draagt Hivos bij aan een strategie voor homo-emancipatie in het Midden-Oosten,  zodat hopelijk ook seksuele minderheden profijt zullen hebben van de mogelijkheden die de Arabische Lente met zich mee brengt.

Lees meer over de Arabische Lente

Foto: Flickr/Jonathan Rashad

Lees ook