Anti-homowet Oeganda: hoe verder?

26 februari, 2014

De strijd gaat doorDappere Oegandese activisten vechten door in de rechtszaal. Hivos staat in nauw contact met de LGBT-gemeenschap die onderzoekt hoe de anti-homowet aangevochten kan worden bij het gerechtshof in Kampala. “De wet is moeilijk uitvoerbaar en bovendien in strijd met de Oegandese grondwet en de mensenrechtenconventies die het land ondertekend heeft”, stelt Hivos specialiste Fabienne Simenel. Hivos zal de homoactivisten op alle mogelijke manieren blijven steunen in deze juridische strijd.

Daarnaast is het volgens Simenel belangrijk dat de veiligheid van LGBT-activisten in Oeganda zoveel mogelijk wordt gegarandeerd. “Iedere activist moet weten hoe hij zo veilig mogelijk aan het werk kan. Bijvoorbeeld door geen belangrijke informatie op je computer te bewaren, en te zorgen voor een veilig onderkomen.” Op de langere termijn is het volgens Simenel belangrijk dat Oegandese activisten zich blijven inspannen om de publieke opinie jegens LGBT’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) te kantelen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft inmiddels teleurgesteld gereageerd op de ondertekening van de wet door Museveni. De ambassadeur van Oeganda is door Timmermans op het matje geroepen.

De Nederlandse overheid kondigde op 25 februari bovendien een reeks maatregelen aan naar aanleiding van de anti-homowet. Zo zal Nederland steun aan organisaties die de wet openlijk steunen opschorten, en niet langer geld geven aan instellingen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de wet.

Simenel juicht het toe dat de Nederlandse regering haar rechtstreekse hulp aan de justitiële sector heeft stopgezet. “Dit is een sterk signaal, waarmee Nederland laat zien dat homorechten bij ons hoog in het vaandel staan.” Ook kondigde Timmermans aan Oegandese LGBT-organisaties te steunen in hun gang naar het constitutionele hof. “Ik ben blij om te horen dat Nederland de agenda van de LGBT-activisten volgt. Zij zijn immers als beste in staat te bepalen met welke strategie deze rampzalige wet bestreden kan worden”, aldus Simenel.

Meer over dit onderwerp>“De activisten met wie wij nauw in contact staan, bekijken nu hoe ze deze wet kunnen aanvechten bij het gerechtshof in Kampala”, aldus Hivos specialist Fabienne Simenel in De Volkskrant (25/02/2014).
>"Heel erg belangrijk dat Nederland zich inzet voor het aanvechten van deze wet", aldus Simenel bij De Ochtend Radio 1 (luister vanaf minuut 34).

Lees ook