Anti-homowet Oeganda: hoe verder?

26 februari, 2014

De strijd gaat doorDappere Oegandese activisten vechten door in de rechtszaal. Hivos staat in nauw contact met de LGBT-gemeenschap die onderzoekt hoe de anti-homowet aangevochten kan worden bij het gerechtshof in Kampala. “De wet is moeilijk uitvoerbaar en bovendien in strijd met de Oegandese grondwet en de mensenrechtenconventies die het land ondertekend heeft”, stelt Hivos specialiste Fabienne Simenel. Hivos zal de homoactivisten op alle mogelijke manieren blijven steunen in deze juridische strijd.

Daarnaast is het volgens Simenel belangrijk dat de veiligheid van LGBT-activisten in Oeganda zoveel mogelijk wordt gegarandeerd. “Iedere activist moet weten hoe hij zo veilig mogelijk aan het werk kan. Bijvoorbeeld door geen belangrijke informatie op je computer te bewaren, en te zorgen voor een veilig onderkomen.” Op de langere termijn is het volgens Simenel belangrijk dat Oegandese activisten zich blijven inspannen om de publieke opinie jegens LGBT’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) te kantelen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft inmiddels teleurgesteld gereageerd op de ondertekening van de wet door Museveni. De ambassadeur van Oeganda is door Timmermans op het matje geroepen.

De Nederlandse overheid kondigde op 25 februari bovendien een reeks maatregelen aan naar aanleiding van de anti-homowet. Zo zal Nederland steun aan organisaties die de wet openlijk steunen opschorten, en niet langer geld geven aan instellingen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de wet.

Simenel juicht het toe dat de Nederlandse regering haar rechtstreekse hulp aan de justitiële sector heeft stopgezet. “Dit is een sterk signaal, waarmee Nederland laat zien dat homorechten bij ons hoog in het vaandel staan.” Ook kondigde Timmermans aan Oegandese LGBT-organisaties te steunen in hun gang naar het constitutionele hof. “Ik ben blij om te horen dat Nederland de agenda van de LGBT-activisten volgt. Zij zijn immers als beste in staat te bepalen met welke strategie deze rampzalige wet bestreden kan worden”, aldus Simenel.

Meer over dit onderwerp>“De activisten met wie wij nauw in contact staan, bekijken nu hoe ze deze wet kunnen aanvechten bij het gerechtshof in Kampala”, aldus Hivos specialist Fabienne Simenel in De Volkskrant (25/02/2014).
>"Heel erg belangrijk dat Nederland zich inzet voor het aanvechten van deze wet", aldus Simenel bij De Ochtend Radio 1 (luister vanaf minuut 34).

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer