Responsive image
Foto: Hollandse Hoogte

Als we elkaar kwijtraken, waar spreken we dan af?

9 maart, 2017

Als Hivos zien we dat kernwaarden zoals vrijheid, openheid en gelijkheid ook in Nederland onder druk staan. Daarom hebben wij het initiatief genomen om, samen met een grote groep maatschappelijke organisaties*, een campagne te starten voor vrijheid en gelijkheid in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Wij roepen iedere kiezer op om bij het uitbrengen van de stem te staan voor die waarden.

Tegenstellingen

Wij voelen ongemak bij het uitvergroten en aanwakkeren van tegenstellingen in de samenleving. Bevolkingsgroepen komen steeds verder tegenover elkaar te staan, blanke Nederlander versus Marokkaanse Nederlander, moslims versus ongelovigen, hoog opgeleid versus lager opgeleid, oud versus jong. Populisme werkt die polarisatie in de hand en vaart daar wel bij. Populisme drijft op angst voor de ander, wakkert die angst verder aan, zonder met concrete oplossingen te komen voor maatschappelijke problemen.

Grondwet

De angstcultuur willen wij doorbreken. Door ons niet uit elkaar te laten drijven. Door mensen niet uit te sluiten, maar het gesprek met elkaar aan te gaan. Door vooroordelen opzij te schuiven en naar elkaar te luisteren. Door de nadruk te leggen op vrijheid, verantwoordelijkheid, openheid en gelijkheid, zoals verwoord in onze Grondwet.

Stembiljet

De komende verkiezingen gaan over de vraag in welk land we willen leven. In een land waar uitsluiting op de loer ligt of waar iedereen meetelt? Laat het antwoord op die vraag meewegen in het stemhokje!

Ga naar www.waarsprekenweaf.nu voor meer informatie over de actie.

Zien we elkaar daar?

*ActionAid, CARE, Cordaid, Greenpeace, Hivos, Human, Humanitas, Stichting HVO Primair, Humanistisch Verbond, OneWorld, Oxfam Novib, Partos.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer