Als je maagd bent, hoef je niet te bloeden

25 oktober, 2013

De afgelopen tien jaar heeft WADI veel tijd en moeite geïnvesteerd in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Dat was volgens Falah niet gemakkelijk. “ Zelfs mijn vrienden en kennissen zapten weg als ik op televisie was. Zij vonden het gênant om mij over een intiem onderwerp als vrouwenbesnijdenis te horen praten als man!” In eerste instantie hebben we dan ook ingezet op het medische verhaal. We lieten dokters aan het woord die vertelden over de medische risico’s van vrouwenbesnijdenis. Daarnaast lieten we bekende geestelijken uitleggen dat vrouwenbesnijdenis niet verplicht is voor moslims. Wij lieten veel onderzoek doen, door lokale mensen onder bijvoorbeeld vroedvrouwen in afgelegen gebieden, maar ook op scholen en universiteiten. Zo kregen we een beter beeld van het probleem. Door onze aanpak en de focus op de medische kant van het verhaal, werd er in de media aandacht geschonken aan FGM, en zo werd het ook bespreekbaar onder de bevolking.

Een bewijs dat het kanSuad zegt dat het tien jaar heeft gekost, van het moment dat ze voorzichtig de discussie over besnijdenis aanzwengelden tot waar ze nu staan. “In Koerdistan is FGM ondertussen bij wet verboden, nu is het tijd dat er ook echt afgerekend wordt met deze praktijken. Daarnaast willen we in de regio meer landen zo ver krijgen FGM te verbieden. We hebben nu immers een goede formule gevonden om FGM aan te pakken en een bewijs dat het kan. In de nabije toekomst wil WADI zich ook breder op vrouwenrechten richten. We willen vrouwen weerbaarder maken en ervoor zorgen dat de wet tegen huiselijk geweld waaraan WADI heeft meegeschreven, ook echt in praktijk wordt gebracht.”

 

VerbindenIn de afgelopen tien jaar heeft WADI het vertrouwen van de mensen gekregen. Het is een kleine organisatie gebleven die toch zeer bekend is onder alle lagen de Irakese bevolking. Falah: “Het is zeer belangrijk voor ons dat we politiek onafhankelijk blijven zodat we voor iedereen een gesprekspartner blijven. Wij werken op veel verschillende onderwerpen en hebben op al die onderwerpen partners die ons kunnen informeren over de lokale omstandigheden en een gesprekspartner voor ons zijn. Deze partners kunnen wij dan ook weer onderling verbinden”.

Boodschap afstemmen op de doelgroepWADI was de eerste organisatie in de regio die informatie over FGM – en tegenwoordig informatie op het gebied van seksuele voorlichting – online aanbiedt in het Arabisch en Koerdisch (de vertaler was geshockeerd). WADI ontwikkelde voor verschillende doelgroepen folders, video’s en films. Voor geestelijken bijvoorbeeld een flyer over de relatie tussen de Islam en vrouwenbesnijdenis, een video met seksuele voorlichting voor studentes maar ook trainingen voor hulpverleners over huiselijk geweld. Bij de campagne tegen vrouwenbesnijdenis stond de film Handful of Ash centraal, gemaakt door Nabaz Ahmed and Shara Amin en ondersteund door WADI en Hivos. The Guardian maakte op zijn beurt weer een documentaire over de filmmakers en hun werk:

Chinese maagdelijkheidDe medewerkers van WADI kregen de afgelopen tijd training in het bespreken van seksualiteit en het geven van seksuele voorlichting. Suad lacht: “Ondanks dat ik al veel had gelezen over het onderwerp, viel er nog veel te leren. Aan de ene kant bestrijden wij fenomenen als vrouwenbesnijdenis en maagdenvlies onderzoeken door aan te tonen dat het levensbedreigend en onnodig is. Aan de andere kant kunnen we vrouwen en meiden nu tips en informatie geven hoe ze om kunnen gaan met tradities als vrouwenbesnijdenis en de gewoonte om een bebloed laken te laten zien als bewijs van maagdelijkheid na de eerste huwelijksacht. Heb je wel eens gehoord van Chinese maagdelijkheid? Dat zijn kleine zakjes met bloed die de vrouw in kan brengen tijdens de huwelijksnacht, waardoor ze zeker bloed verliest. Een hele geruststelling voor aanstaande bruiden: zelfs als je maagd bent, hoef je immers niet te bloeden. Daarbij leren we vrouwen hoe ze om kunnen gaan met maagdelijkheidsonderzoek in de staatsziekenhuizen.

Beladen onderwerpenOnze campagne tegen FGM was en is zeer succesvol. Met deze succesverhalen gaan we de boer op naar andere landen waar we bijvoorbeeld ook FGM free zones willen initiëren of waar we vertellen over hoe in Koerdisch Turkije polygamie niet langer de norm is. We geven voorbeelden, we wisselen informatie uit. Maar, net als in Koerdistan kost het veel tijd. Er moet een maatschappelijk middenveld zijn, organisaties om mee samen te werken, instituties om afspraken mee te maken. In niet-Koerdisch Irak is het nog maar sinds kort dat dit middenveld aan het opkomen is. Daar zijn de NGO’s nog bezig met noodhulp terwijl wij veel specifiekere, meer gespecialiseerde hulp verlenen op het gebied van FGM of juridische bijstand. Daarnaast moeten de mensen je vertrouwen, zeker als het gaat om onderwerpen die erg beladen zijn.”

Wat Hivos heeft gedaan voor WADI? “Natuurlijk hadden wij geld nodig maar ook de ondersteuning bij lobby en toegang tot media heeft erg geholpen. In Nederland hadden we gesprekken bij Europese en internationale beleidsmakers. Zo kreeg onze agenda ook internationaal de nodige aandacht.”

Photo all rights reserved: stopfgmmiddleeast

Lees ook