Alliantiedag 2010: Meer mensenrechten, minder armoede

9 maart, 2010

Sociale, economische en culturele mensenrechten
– Wat zijn ESC-rechten?
– Wat onderscheidt hen van burgerrechten en politieke rechten?
– Zijn ESC-rechten slechts utopische aspiraties?
– Hoe kan een benadering vanuit deze rechten helpen bij de bestrijding van armoede?

Sprekers: Rob Buitenweg en Kathalijne Buitenweg
Op het programma staat een inspirerende lezing door Rob Buitenweg met de titel: "De misère van een ander, wat hebben wij ermee te maken?" Ook Kathalijne Buitenweg zal haar visie op het thema laten horen, de titel van haar betoog is: "Sociale rechten, ook in Europa?"

Praktijk van armoedebestrijding
Aim for human rights, Bonded labour in Nederland (BlinN) en Hivos laten vervolgens zien hoe een benadering vanuit ESC-rechten de praktijk van armoedebestrijding kan beïnvloeden.

Meedenken over ‘De Vloer Op
In een speciale sessie van omroep HUMAN zal Bert Janssens, directeur van HUMAN, samen met bezoekers van de Alliantiedag zoeken naar opdrachten over armoede en mensenrechten voor het populaire televisieprogramma ‘De Vloer Op’. Welke dilemma’s kom je tegen wanneer je wordt geconfronteerd met armoede? Met de rechten van jezelf en die van anderen? Kunnen we die dilemma’s omvormen tot uitvoerbare opdrachten voor de acteurs van ‘De Vloer Op’?

Inspiratie-borrel met muziek
Aansluitend kun je tijdens een feestelijke inspiratie-borrel andere humanistische professionals en geïnteresseerden ontmoeten en genieten van live-muziek van de alevitische vereniging Hak-der.

Klik hier om u aan te melden. Na inschrijving verschijnt er een bericht waarop uw inschrijving bevestigd wordt. Een aantal dagen voor de Alliantiedag ontvangt u nog een e-mail met routebeschrijving. De toegang is gratis.

De Alliantiedag vindt plaats op vrijdag 9 april van 13.00 uur tot 17.00 uur in het Wereldmuseum, Willemskade 25 te Rotterdam. Organisatie is in handen van het Alliantiebureau, ontwikkelingsorganisatie Hivos en de vereniging Humanitas.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer