Alle vrouwen verdienen een wijze zus

30 januari, 2014

Kevin Mwachiro: waarom heb je Akili Dada opgericht?

Wanjiru Kamau-Rutenberg: Ik ben me in de loop der jaren gaan realiseren wat het betekent om in mensen te investeren. Ik zie nu hoeveel onbenut potentieel er is. Als mensen hun capaciteiten weten te benutten kunnen zij prachtige dingen doen met hun leven. De beurzen die ik kreeg, vergrootten mijn mogelijkheden. Mensen die mij niet kenden, investeerden in mij, die kans wil ik nu teruggeven aan anderen. Als politicologe heb ik de relatie tussen vrouwen en macht grondig bestudeerd: hun ongelijke toegang tot macht, uitsluiting van leiderschap en afwezigheid aan de besluitvormingstafel.

Akili Dada maakt Keniaanse en Afrikaanse vrouwen ervan bewust dat ze worden uitgesloten bij belangrijke besluitvormingsprocessen. Meisjes en vrouwen moeten zich verzekeren van een plaats aan de onderhandelingstafel om beleid te kunnen beïnvloeden.

KM: Waarom heb je gekozen voor de naam Akili Dada?

WKR: Die twee woorden geven het werk dat wij doen perfect weer. Akili betekent niet alleen hersenen in het Swahili maar staat ook voor ook intelligentie, capaciteit, bekwaamheid en strategisch denken. Wijsheid gaat daarbij verder dan alleen boekenwijsheid, het betekent ook streetwise en assertief. Dada betekent zus. Dat kan dus een familielid zijn, maar dat hoeft niet. Het is een band die vrouwen samen brengt ondanks raciale, etnische, leeftijds- of religieuze verschillen. Wat we doen bij Akili Dada is het bevorderen van “zusterschap”: een gemeenschap van capabele en doortastende vrouwen die ons vermogen om uit te blinken in de spotlight zet en uitvergroot.

KM: Er zijn mensen die vinden dat de aandacht voor meisjes ten koste gaat van de jongens. Wat vind jij hiervan?

WKR: Wat een onzin! Je hoeft maar te kijken naar de investeringen die gedaan zijn in de scholing van meisjes de afgelopen jaren. We proberen alleen maar iets recht te trekken wat al jaren onrechtvaardig verdeeld is. De statistieken laten zien dat er veel meer jongens dan meisjes naar school gaan. Wil dat zeggen dat er minder slimme meisjes zijn? Ik denk het niet. Waarom gaan er meer jongens dan meisjes naar de Universiteit? Wie presteren er daar beter? Het is niet goed als een land meer aandacht schenkt aan de opleiding van jongens dan die van meisjes. Daar schieten we onszelf mee in de voet. We hebben immers alle capaciteit hard nodig die dit land en dit continent ons te bieden heeft. De persoon die het medicijn tegen AIDS uitvindt, de volgende Mandela of Wangari Mathai zou zo maar een meisje kunnen zijn.

KM: Zijn er meiden die een special plekje in jouw hart hebben?

WKR: Ik zeg vaak dat ik een moeder ben met veel dochters en zus met veel zussen. Ik kan dus beter geen favorieten aanwijzen. Alle vrouwen met wie ik gewerkt heb, zijn geweldig. Maar laat ik je vertellen over Faith, een van de meiden op wie ik enorm trots ben. Ze is opgegroeid in een sloppenwijk, hier in Nairobi. Ik ontmoette haar toen ze net begonnen was aan de middelbare school. Faith is een slimme meid maar haar familie kon de goede school waarop ze was toegelaten niet betalen. Dankzij een Akili Dada beurs kon ze toch blijven. Ik heb haar geweldig zien groeien, ze vergaarde niet alleen veel kennis maar ontpopte zich ook tot een ware leider. Het laatste jaar van de opleiding was ze zelfs “Head Girl” van haar school.

Akili Dada wil de wereld bewijzen dat armoede geen barrière hoeft te zijn voor meiden en vrouwen om je visie en ambities waar te maken. Zolang mensen maar een kans krijgen. Leiderschap is daarbij erg belangrijk, voor mensen zelf, maar ook voor de gemeenschap waarin zij leven.

Terug naar Faith. Ze heeft net haar eerste semester op het Whitman College in de VS afgerond, ze kreeg daarvoor een volledige beurs. Ze wil nu International Relations studeren. Ook ik heb op het Whitman College gezeten en dat maakte mij tot wat ik nu ben. Daarmee is de cirkel rond. Het verhaal van Faith doet mij zoveel omdat het ook mijn verhaal is. Voor dat verhaal heb ik Akili Dada opgericht. De levens en verhalen van de meisjes hebben invloed op ons eigen personeel. Wij stellen ons in dienst van hen en tegelijk leren we hen dat zij zich in dienst moeten stellen van hun gemeenschap.

KM: Als je op de afgelopen jaren terugkijkt, zijn er dan dingen die je anders had willen doen?

WKR: Genoeg! Ik denk dat alle goede leiders open moeten staan voor verbetering. Ik had graag wat meer gefocust op beleid. De afgelopen tijd hebben we ons beleid meer gericht op de toekomst. Wij hebben Afrikaanse vrouwen gestimuleerd een leiderschapsrol op zich te nemen. Het aanbod is al vergroot; het is nu tijd om meer vraag te creëren. Iedereen moet de noodzaak inzien van vrouwelijke leiders en ruimte voor ons maken, voor jonge meiden in het bijzonder.

Lees ook