Aids toch prioriteit in Nederlandse ontwikkelingsbeleid

17 december, 2010

Door het besluit van de Kamer wordt er volgend jaar 25,5 miljoen minder op aids bezuinigd dan staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Knapen eerder voorstelde. Nog steeds is 57,5 miljoen euro een te forse bezuiniging. Wel zijn STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds zijn tevreden dat aids weer tot een prioriteit van de regering is bestempeld. Dit veronderstelt dat in economisch ‘betere tijden’ de bezuinigingen op aids ongedaan worden gemaakt en Nederland weer naar draagkracht bijdraagt aan de internationale strijd tegen aids.

Aids weer prioriteit
Uit de beleidsbrief die staatssecretaris Ben Knapen op 26 november naar de Tweede Kamer stuurde bleek dat hij aidsbestrijding in ontwikkelingslanden niet langer als een prioriteit van de Nederlandse overheid zag. De Tweede Kamer wil nu dat hij dit terugdraait. Een motie van de Kamerleden Dijkhoff (VVD) en Ferrier (CDA) waarin hierom verzocht wordt, ontving brede steun van de Kamer. De strijd tegen hiv en aids blijft net als voorheen gekoppeld aan de bevordering van seksuele en reproductieve rechten in ontwikkelingslanden (SRGR).

25,5 miljoen minder bezuinigd in 2011
Gisteren kwam de staatssecretaris al tegemoet aan de wens van regeringspartijen VVD en CDA om het komende jaar 20 miljoen euro minder op aids te bezuinigen. Tijdens het debat met de Kamer stelde Knapen hierover: ‘Ik heb goed geluisterd naar de wensen levend in de samenleving. De pijn behoren wij te verzachten’. Daarnaast heeft de Kamer vandaag een amendement aangenomen van Kamerleden Dijkhoff (VVD) en Irrgang (SP). Hierdoor wordt nog eens 5,5 miljoen euro minder bezuinigd op aidsbestrijding. In totaal wordt er dus 25,5 miljoen minder gekort dan voorgenomen. Hoeveel Nederland in 2011 aan het Global Fund zal bijdragen is nog niet bekend. Het zijn vooral kortingen op dit fonds die mensenleven kosten, omdat daardoor minder mensen met hiv-remmers behandeld kunnen worden.

Onverminderd aandacht voor homomannen
Nederland heeft in de strijd tegen aids altijd geïnvesteerd in de meest getroffen groepen: vrouwen, homomannen, sekswerkers en kinderen. Nederland is een van de weinige landen die taboeonderwerpen als seksualiteit, homoseksualiteit en prostitutie nooit uit de weg is gegaan. D66 kamerlid Hachchi heeft erop aangedrongen deze voortrekkersrol te blijven vervullen. De motie waarin zij verzoekt de unieke Nederlandse aanpak van aidsbestrijding onder homomannen in het buitenland te behouden is door de Kamer overgenomen.

Lees ook