Beeld2
Foto Ted Eytan- CC

Afschuw Orlando aanslag, nog een wereld te winnen voor de vrijheid van LHBT's

Nog geen jaar geleden hulde het Witte Huis zich in alle kleuren van de regenboog om te vieren dat het homohuwelijk in alle staten van de Verenigde Staten legaal werd. Het was een mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten en (rechts)gelijkheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Dit weekend werd de wereld opgeschrikt door de afgrijselijke en huiveringwekkende moord op meer dan vijftig mensen, die uitgingen in een bij LHBT’s populaire club in Orlando. Hivos verafschuwt het geweld en leeft mee met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Het is gissen naar het precieze motief van de dader, maar dat haat jegens homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ten grondslag ligt aan deze barbarij lijkt zeker. Daarmee vormt deze daad wederom een aanslag op de vrije en open samenleving.

De aanslag toont eens te meer aan dat wettelijke bescherming voor LHBT's van groot belang is, maar niet voldoende. In steeds meer landen worden de mensenrechten van LHBT’s erkend. Tegelijkertijd zijn er landen die nieuwe discriminerende wetgeving aannemen.

Het zal kortom nog lang duren voordat seksuele diversiteit maatschappelijk geaccepteerd is. Hivos blijft dat einddoel vastberaden nastreven, gesterkt door humanistische waarden zoals vrijheid, zelfbeschikking, zelfontplooiing en pluralisme. Wij vinden dat mensen zelf mogen kiezen met wie ze een relatie aangaan en hoe zij hun seksuele identiteit beleven en uitdrukken. Daarom werkt Hivos wereldwijd met voorvechters van gelijke rechten aan het doorbreken van taboes en het via de dialoog bestrijden van vooroordelen, discriminatie en stigma’s. Daar valt ook in de Verenigde Staten nog een wereld te winnen. Tot het zover is, werkt Hivos aan een open en vrije samenleving, waarin iedereen mag houden van wie hij wil en kan zijn wie hij is.