Afrika gaat hard op biogas

28 oktober, 2013

Mits er voldoende poep van koeien of varkens beschikbaar is betekent een biogasinstallatie onbeperkt toegang tot schone energie. Met name voor gezinnen in afgelegen gebieden is biogas een uitkomst omdat andere energiebronnen onbereikbaar zijn en koken op hout de gezondheid en het milieu ernstig belast. Naast duurzaam gas om op te koken genereert het vergistingproces ook de uiterst vruchtbare slurrie om gewassen verantwoord mee te bemesten.

Het Afrikaanse/Nederlandse biogas programma ABPP is een samenwerking tussen lokale bedrijven, organisaties en overheden. Het is een Nederlands initiatief van Hivos, SNV en het Directoraat-generaal Internationale Samenwerking (DGIS) van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het succes in de vijf Afrikaanse landen laat zich qua omvang vergelijken met een project waarbij de inwoners van Maastricht, Venlo en Valkenburg van de één op de andere dag kunnen koken en ‘s avonds hun huis verlichten.

Draai van PloumenTijdens haar handelsmissie zal Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de 10.000ste biogasinstallatie van het biogasprogramma in Kenia openen. Met een draai aan de hendel zal ze het vergistingproces in gang zetten waarmee koeienpoep wordt omgezet in biogas en bioslurrie.
Het programma sluit goed aan bij Ploumen’s visie op internationale samenwerking. Het voegt investeringen en handel samen met een beperkte mate van hulp. Leden van de delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven zijn al in gesprek met het biogasprogramma om te zien hoe biogas kan bijdragen aan duurzame melkveehouderij en een hogere koffieproductie.

Win, win, winNiet alleen individuele huishoudens hebben voordeel van het duurzame biogas. De hele samenleving profiteert. Ten eerste leidt het verminderde gebruik van hout en andere fossiele brandstoffen tot minder ontbossing en uitstoot van broeikasgassen. Ten tweede is het bijproduct van biogas, ‘slurrie’, zo voedzaam voor de grond en de gewassen, dat men minder kunstmest hoeft te gebruiken. Ten derde zorgt het biogasprogramma voor een doorbraak in de energiesector en werkgelegenheid.

‘Het feit dat we ondertussen 35.000 installaties hebben gerealiseerd, laat het succes zien van onze werkwijze waarbij we zoveel mogelijk lokale organisaties betrekken bij het stimuleren van een marktgerichte biogassector’, zegt Jean Marc Sika, Programma Coördinator. Het ABPP hoopt het biogasprogramma vanaf 2014 uit te breiden zodat nog eens 100.000 huishoudens toegang krijgen tot duurzame, schone en betaalbare energie.

Meer weten?Bekijk onze interactieve animatie en ontdek hoe mensen profiteren van het biogasprogramma.

 

 

Lees ook