Beeld2
Foto: Simone Dalmasso/Plaza Pública

Moedige mensen verdienen onze bescherming

Sommige plekken op onze aarde zijn prachtig en gruwelijk tegelijk. Guatemala in Latijns-Amerika is zo’n plek. De kleurrijke cultuur en de overweldigende natuur stelen er je hart, maar helaas zijn corruptie, wetteloosheid en discriminatie er ook aan de orde van de dag.

“Mensen zijn bang geworden om zich uit te spreken” vertelt Jose Rodrigo Vega, projectmanager voor Hivos in Guatemala. “Iedereen kent wel iemand die de waarheid hardop durfde uit te spreken en nooit meer is thuisgekomen. Of families die zijn vermoord, omdat ze weigerden hun land op te geven.

De laatste jaren zie ik gelukkig verandering. Jongeren en vrouwen stappen over hun angst heen, komen op voor hun mening en hun rechten en willen gehoord worden. Deze dappere activisten brengen niet alleen de waarheid aan het licht, ze geven ook hoop aan anderen en een beeld van hoe mooi ons land kan zijn.”

De weerstand neemt toe

Waar meer mensen zich uitspreken, neemt de weerstand toe. Alleen al in de eerste vijf maanden van 2018 zijn er dertien activisten vermoord en zijn er 135 meldingen van agressie geregistreerd. De veiligheid van mensenrechtenverdedigers staat in Guatemala zwaar onder druk. Zij verdienen onze steun en bescherming. Met het Activist Alert bieden we dat.

Help jij mee om moedige activisten te beschermen?

Ga naar de actiepagina

Succesvol in buurland Honduras

Het doel van onze campagne is een snelle invoering van het Activist Alert in Guatemala. In buurland Honduras is het waarschuwingssysteem voor mensenrechtenverdedigers al actief én zijn al 259 waarschuwingen verzonden.

Lees meer