Beeld2
Foto: Nómada, Carlos Sebastián.

Moedige mensen verdienen onze bescherming

Sommige plekken op onze aarde zijn prachtig en gruwelijk tegelijk. Guatemala in Latijns-Amerika is zo’n plek. De kleurrijke cultuur en de overweldigende natuur stelen er je hart, maar helaas zijn corruptie, wetteloosheid en discriminatie er ook aan de orde van de dag.

“Mensen zijn bang geworden om zich uit te spreken” vertelt Jose Rodrigo Vega, projectmanager voor Hivos in Guatemala. “Iedereen kent wel iemand die de waarheid hardop durfde uit te spreken en nooit meer is thuisgekomen. Of families die zijn vermoord, omdat ze weigerden hun land op te geven."

"De laatste jaren zie ik gelukkig verandering plaatsvinden. Jongeren en vrouwen stappen over hun angst heen en komen op voor hun mening en hun rechten en willen gehoord worden. Deze dappere activisten brengen niet alleen de waarheid aan het licht, ze geven ook hoop aan anderen en een beeld van hoe mooi ons land kan zijn.”

Waar meer mensen zich uitspreken, neemt de weerstand toe. De veiligheid van mensenrechtenverdedigers staat in Guatemala zwaar onder druk. Alleen al in de eerste vijf maanden van 2018 zijn er 13 activisten vermoord en zijn er 135 meldingen van agressie geregistreerd.

Activist Alert: waarschuwingssysteem voor mensenrechtenverdedigers

De moedige mensenrechtenverdedigers van Guatemala verdienen bescherming en daarvoor hebben we een effectief middel ontwikkeld: het Activist Alert.

Zo werkt het waarschuwingssysteem:

1. Signaleren

Het Activist Alert team scant online en offline media op bedreigingen en aanvallen gericht op mensenrechtenverdedigers. Ook worden bedreigingen direct gemeld door betrokkenen.

2. Analyseren

De experts van het team onderzoeken iedere melding en schatten in hoe serieus en urgent de bedreiging is.

3. Activeren

Een serieuze bedreiging wordt geregistreerd en de bedreigde persoon gewaarschuwd. Indien nodig worden aanvullende beschermingsmaatregelen genomen en wordt juridische steun aangeboden. De waarschuwing wordt ook gedeeld met andere mensenrechtenorganisaties en wanneer dat veilig is online gepubliceerd.

Succesvol in Honduras

In buurland Honduras is het waarschuwingssysteem al actief en werkt het goed. Ons doel is dit systeem zo snel mogelijk ook voor Guatemala beschikbaar te maken. Daarvoor is geld nodig. Help mee met een donatie!

Doneer nu

Meer over Midden-Amerika