Achtste seizoen Metropolis van start

10 juni, 2011

In de eerste aflevering van het achtste seizoen gaat Metropolis gelijk tot het gaatje; met een aflevering over persoonlijk hygiëne krijgt de kijker een exclusief kijkje in de toiletten van verschillende wereldburgers.

Ooorpoetsers en houtskooltandpastaOma Rizwan in New Delhi poetst haar tanden met houtskool; veel goedkoper en beter dan tandpasta. Zoon Abdaan laat ondertussen zijn oren schoonmaken met gekruide oliën door een erkend oorpoetser. De bewoners langs de Ciliwungrivier in Jakarta zijn voor hun dagelijkse hygiëne aangewezen op de badkamerboot; kleding wassen, tanden poetsen en toiletteren, alles gebeurt in dezelfde rivier. Als je maar genoeg zeep gebruikt en de drollen ontwijkt, dan is het water prima te gebruiken. En hoewel er in Nederland aan schoon water en zeep geen gebrek is, kiezen sommige mensen er hier bewust voor om het anders te doen. Willem uit Bussum heeft al in geen 30 jaar een stuk zeep aangeraakt, maar is toch echt geen viezerik.

Bekijk hier de trailer van de uitzending

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer