Aanklagers oud dictator Guatemala winnen prijs

18 oktober, 2013

De Silver Rose Award wordt aangeboden door Solidar, een platform van 60 maatschappelijke organisaties uit 27 Europese landen. De prijs wordt toegekend als erkenning voor het bijdragen aan sociale rechtvaardigheid en solidariteit in de wereld.

Drijvende krachtHet  CALDH is volgens Solidar een drijvende kracht in de zoektocht naar gerechtigheid en waarheid als het gaat om de verschrikkelijke misstanden tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog. Deze begon in 1960,  duurde 36 jaar en koste volgens de VN meer dan 200.000 mensenlevens en de verdwijning van duizenden burgers.

Etnisch geweldEfraín Ríos Montt werd staatshoofd van Guatemala na een staatsgreep in 1982. Aanklagers zeggen dat zijn bewind (1982-1983) de bloedigste periode uit de burgeroorlog was. Hij zou niet alleen verantwoordelijk zijn voor de moord op 1771 Ixil Maya’s, maar ook voor ook de gedwongen verplaatsing, seksueel geweld tegen en foltering van leden van deze etnische groep.

Veroordeling ongeldigOp 10 mei werd  de voormalige dictator Jose Efraín Ríos Montt schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hij werd veroordeeld tot tachtig jaar cel. Nog geen twee weken later wordt zijn veroordeling echter ongeldig verklaard door het Constitutioneel Hof van Guatemala. Een klap voor de slachtoffers en nabestaanden en een tegenvaller voor mensenrechtenorganisaties. Het nieuwe proces gaat mogelijk in april 2014 van start.

Blijven vechtenHivos is zeer trots op de voortdurende inspanningen van haar partners als CALDH en AJR voor rechtvaardigheid. "Hivos steunt CALDH en AJR al meer dan een decennium lang. Samen willen we het rechtssysteem in Guatemala laten overwinnen en vechten we tegen de straffeloosheid", aldus een vertegenwoordiger van CALDH tijdens een interview.

Foto cc some rights reserved Bobertson

Lees ook