Aanklagers oud dictator Guatemala winnen prijs

18 oktober, 2013

De Silver Rose Award wordt aangeboden door Solidar, een platform van 60 maatschappelijke organisaties uit 27 Europese landen. De prijs wordt toegekend als erkenning voor het bijdragen aan sociale rechtvaardigheid en solidariteit in de wereld.

Drijvende krachtHet  CALDH is volgens Solidar een drijvende kracht in de zoektocht naar gerechtigheid en waarheid als het gaat om de verschrikkelijke misstanden tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog. Deze begon in 1960,  duurde 36 jaar en koste volgens de VN meer dan 200.000 mensenlevens en de verdwijning van duizenden burgers.

Etnisch geweldEfraín Ríos Montt werd staatshoofd van Guatemala na een staatsgreep in 1982. Aanklagers zeggen dat zijn bewind (1982-1983) de bloedigste periode uit de burgeroorlog was. Hij zou niet alleen verantwoordelijk zijn voor de moord op 1771 Ixil Maya’s, maar ook voor ook de gedwongen verplaatsing, seksueel geweld tegen en foltering van leden van deze etnische groep.

Veroordeling ongeldigOp 10 mei werd  de voormalige dictator Jose Efraín Ríos Montt schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hij werd veroordeeld tot tachtig jaar cel. Nog geen twee weken later wordt zijn veroordeling echter ongeldig verklaard door het Constitutioneel Hof van Guatemala. Een klap voor de slachtoffers en nabestaanden en een tegenvaller voor mensenrechtenorganisaties. Het nieuwe proces gaat mogelijk in april 2014 van start.

Blijven vechtenHivos is zeer trots op de voortdurende inspanningen van haar partners als CALDH en AJR voor rechtvaardigheid. "Hivos steunt CALDH en AJR al meer dan een decennium lang. Samen willen we het rechtssysteem in Guatemala laten overwinnen en vechten we tegen de straffeloosheid", aldus een vertegenwoordiger van CALDH tijdens een interview.

Foto cc some rights reserved Bobertson

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer