Baksteenmotie tegen kinderarbeid Kunduz aangenomen

30 juni, 2011

Minister Rosenthal liet het besluit donderdag 30 juni aan de Kamerleden die daar overtuigend mee instemden. De motie bestaat uit drie verzoeken voor de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan:
1: geen producten gebruiken die door kinderen of slaven zijn gemaakt en effectieve controle bij uitvoerders en leveranciers.
2: indien er sprake is van kinder- en/of dwangarbeid volgens tijdgebonden plan snel beëindigen en zorgen dat de kinderen naar school kunnen en de slaven worden bevrijd.
3 er bij de NAVO/ISAF op aandringen om kwestie kinderarbeid en dwangarbeid te onderzoeken en passende maatregelen te nemen met hulp van deskundige organisaties als UNICEF, UNDP en de ILO.

De campagne Stop Kinderarbeid vindt dat de regering in kaart moet brengen wat de belangrijkste producten en diensten zijn die de Nederlandse missie gaat gebruiken. Dat kunnen bakstenen, voedsel, kleding, hout of materieelreparaties zijn – producten en diensten waarvan bekend is dat kinderarbeid veelvuldig voorkomt. Samen met bijvoorbeeld Unicef en de ILO kunnen de leveranciers getoetst worden op kinder- en slavenarbeid en kan zonodig een verbeterplan worden gemaakt. Ook andere landen die in NAVO/ISAF verband in Afghanistan actief zijn, kunnen daarbij worden betrokken.

 

Foto: Amerikaanse soldaat met bakstenen in Afghanistan *(Flickr CC)

Lees ook

 • binnehof03

  Groen en ‘open’ regeerakkoord vraagt durf van VVD en CDA

  21/03/2017

  Er liggen kansen voor een open, groene en toekomstgerichte regering. Aan de formatietafel vraagt dat van VVD en CDA vooral lef, en van de progressieve partijen overtuigingskracht en een rechte rug.

  Lees meer

 • Krabbé slum

  Bestemming Oeganda

  17/03/2017

  In Kasubi, de grootste sloppenwijk van Oeganda, zag Martijn Krabbé hoe Hivos successen boekt in de strijd tegen kinderarbeid. Zondag 19 maart te zien in Bestemming Oeganda, om 23:30 op RTL4.

  Lees meer

 • Hivos-roze-filmdag-gigi

  Gigi maakt indruk tijdens Hivos Roze Filmdag

  16/03/2017

  “Toen ik op de universiteit mijn essay inleverde, zeiden ze: ‘Begin maar opnieuw, want homorechten zijn geen mensenrechten.’ Op dat moment wist ik dat ik in actie moest komen.” Aan het woord is de Keniaanse Gigi Louisa. Een bevlogen vrouw die strijdt voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, bi- en transseksuelen (LHBT). Gigi vertelde haar […]

  Lees meer