Baksteenmotie tegen kinderarbeid Kunduz aangenomen

30 juni, 2011

Minister Rosenthal liet het besluit donderdag 30 juni aan de Kamerleden die daar overtuigend mee instemden. De motie bestaat uit drie verzoeken voor de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan:
1: geen producten gebruiken die door kinderen of slaven zijn gemaakt en effectieve controle bij uitvoerders en leveranciers.
2: indien er sprake is van kinder- en/of dwangarbeid volgens tijdgebonden plan snel beëindigen en zorgen dat de kinderen naar school kunnen en de slaven worden bevrijd.
3 er bij de NAVO/ISAF op aandringen om kwestie kinderarbeid en dwangarbeid te onderzoeken en passende maatregelen te nemen met hulp van deskundige organisaties als UNICEF, UNDP en de ILO.

De campagne Stop Kinderarbeid vindt dat de regering in kaart moet brengen wat de belangrijkste producten en diensten zijn die de Nederlandse missie gaat gebruiken. Dat kunnen bakstenen, voedsel, kleding, hout of materieelreparaties zijn – producten en diensten waarvan bekend is dat kinderarbeid veelvuldig voorkomt. Samen met bijvoorbeeld Unicef en de ILO kunnen de leveranciers getoetst worden op kinder- en slavenarbeid en kan zonodig een verbeterplan worden gemaakt. Ook andere landen die in NAVO/ISAF verband in Afghanistan actief zijn, kunnen daarbij worden betrokken.

 

Foto: Amerikaanse soldaat met bakstenen in Afghanistan *(Flickr CC)

Lees ook

 • Mexicaanse wint Mensenrechtentulp voor bijkans onmogelijke strijd

  07/12/2017

  Gedreven door de vermissing van haar eigen dochter, broer en twee neven komt Graciela Pérez Rodríguez op voor de rechten van familieleden van verdwenen personen. Zij wordt door Hivos gesteund en ontvangt voor haar werk op vrijdag 8 december de Mensenrechtentulp.

  Lees meer

 • Laxmi en Iris

  Wie heeft wie versierd?

  06/12/2017

  Toen Laxmi drie jaar geleden de straat op ging om fondsen te werven voor Hivos, liep ze Iris tegen het lijf. Ze wist haar niet alleen over te halen om donateur te worden. Een bijzonder verhaal over een bijzondere ontmoeting.

  Lees meer

 • Photo credits: Nómada, Carlos Sebastián.

  Mensenrechtenverdedigers in gevaar

  04/12/2017

  Costa Rica krijgt grote aantallen vluchtelingen binnen uit buurlanden als Guatemala, Honduras en Nicaragua, waar geweld hoogtij viert. Sommige groepen zijn in acuut gevaar. Vooral vrouwen, LHBT’ers, inheemse volkeren, journalisten en mensenrechtenverdedigers.

  Lees meer