Baksteenmotie tegen kinderarbeid Kunduz aangenomen

30 juni, 2011

Minister Rosenthal liet het besluit donderdag 30 juni aan de Kamerleden die daar overtuigend mee instemden. De motie bestaat uit drie verzoeken voor de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan:
1: geen producten gebruiken die door kinderen of slaven zijn gemaakt en effectieve controle bij uitvoerders en leveranciers.
2: indien er sprake is van kinder- en/of dwangarbeid volgens tijdgebonden plan snel beëindigen en zorgen dat de kinderen naar school kunnen en de slaven worden bevrijd.
3 er bij de NAVO/ISAF op aandringen om kwestie kinderarbeid en dwangarbeid te onderzoeken en passende maatregelen te nemen met hulp van deskundige organisaties als UNICEF, UNDP en de ILO.

De campagne Stop Kinderarbeid vindt dat de regering in kaart moet brengen wat de belangrijkste producten en diensten zijn die de Nederlandse missie gaat gebruiken. Dat kunnen bakstenen, voedsel, kleding, hout of materieelreparaties zijn – producten en diensten waarvan bekend is dat kinderarbeid veelvuldig voorkomt. Samen met bijvoorbeeld Unicef en de ILO kunnen de leveranciers getoetst worden op kinder- en slavenarbeid en kan zonodig een verbeterplan worden gemaakt. Ook andere landen die in NAVO/ISAF verband in Afghanistan actief zijn, kunnen daarbij worden betrokken.

 

Foto: Amerikaanse soldaat met bakstenen in Afghanistan *(Flickr CC)

Lees ook

 • Literaire benefietavond #FreeRightsDefenders

  17/08/2017

  In Turkije werden begin juli acht mensenrechtenverdedigers en twee trainers gearresteerd tijdens een door Hivos gefinancierde training voor online veiligheid. Allen zijn aangeklaagd voor het hulp bieden aan een terroristische organisatie. Acht van hen worden nog steeds gevangen gehouden.

  Lees meer

 • Fotografie: Caecilia Rasch
 • Age of Wonderland 2017: 100 DAYS OF LEARNING: van kennis naar wijsheid!

  09/08/2017

  Gedurende heel 2017 organiseert kennisplatform Age of Wonderland 100 DAYS OF LEARNING, een wereldwijd leer-evenement waarbij waardevolle levenservaringen worden uitgewisseld met geïnteresseerden. Innovators, wetenschappers, ingenieurs, kunstenaars, ontwerpers, sociale ondernemers en denkers uit de hele wereld worden uitgenodigd om hun verhalen en ideeën uit hun (levens)lessen en praktijk te delen. Het idee is om kennis te herontdekken, vooronderstellingen te veranderen en ervaringen uit te wisselen met anderen. Age of Wonderland is van mening dat we de wereld alléén tot een betere plek kunnen maken, als we verandering op een individueel niveau omarmen en anderen inspireren om hetzelfde te doen.

  Lees meer