Responsive image

2 september tot 5 september 2010 Opera Java

31 augustus, 2010

Theaterbewerking
Opera Java is de muziektheater productie van de film Opera Jawa door de Indonesische regisseur Garin Nugroho, de meest gerenommeerde onafhankelijke filmmaker van Indonesië. Opera Java is een moderne hervertelling van ‘De Ontvoering van Sita’, een bekende episode uit het Hindoe-epos Ramayana, door Nugroho geïnterpreteerd als een gepassioneerde driehoeksverhouding tussen Sita, haar man Rama en haar ontvoerder Rahwana.

Stoutmoedig
Bij Garin Nugroho worden de dialogen gezongen en de acties gedanst. Opera Java is een opera van de 21e eeuw: een stoutmoedige combinatie van populaire, zowel klassieke als moderne vormen van dans en andere kunstvormen: gamelanmuziek, zang, theater, visuele kunst en installaties. Meer dan 25 Indonesische muzikanten, dansers en acteurs geven gestalte aan dit spektakel. . De dramaturgie is in handen van de Nederlandse choreograaf Harijono Roebana (Leine & Roebana). Na de wereldpremière in Amsterdam gaat de opera op tournee door Europa en Azië.

Maar er vinden meer feestelijkheden plaats. De voorstelling op 3 en 4 september is een moderne musicalversie van ‘De Ontvoering van Sita’, het centrale verhaal in het beroemde Hindoe-epos de Ramayana. Dit verhaal gaat over de gepassioneerde driehoeksverhouding tussen het arme pottenbakkersechtpaar Setio en Siti en de rijke slager Ludiro, die tot conflict en geweld leidt. Na de première in Amsterdam gaat de opera op tournee door Europa en Azië.

Opera Java is mogelijk gemaakt door Hivos/NCDO Cultuurfonds

Wil jij ook kunst en cultuur in ontwikkelingslanden ondersteunen?

Word donateur en steun het programma voor kunst en cultuur.

Hivos vindt dat kunst en cultuur een essentiële rol spelen bij de opbouw van democratische en pluriforme samenlevingen. Hivos ondersteunt daarom onafhankelijke, innovatieve initiatieven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die inspireren, creativiteit stimuleren en ruimte creëren voor dialoog. Het Hivos Cultuurfonds ondersteunt al 15 jaar culturele initiatieven in zo’n 25 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Je kunt het Hivos/NCDO Cultuurfonds ook direct steunen.

Lees ook