15 biogasinstallaties voor Sumba

1 december, 2014

Sumba is een van de armste eilanden van Indonesië. De meeste inwoners hebben nog geen toegang tot elektriciteit: ze moeten koken op rokerige houtvuurtjes en zitten ’s avonds in het donker. Met dank aan de campagne ‘Give a Crap’ krijgen 15 huishoudens toegang tot schone energie. Het team van fundraisers – bestaande uit finalisten en deelnemers van Expeditie Sumba 2014 – zamelde het totaalbedrag in via het crowdfunding platform 1% Club

Ruim 7000 euro werd opgehaald met het benefietdiner ‘Food Paradise’, een exclusief evenement in de marmeren hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Deze bijzondere avond werd georganiseerd door fundraiser Amal Whyte, een van de finalisten van Expeditie Sumba 2014.

Gasten konden genieten van een duurzaam viergangenmenu in Indonesische sfeer, verzorgd door topkok Agus Hermawan (restaurant Blauw) en supermarktketen Ekoplaza. Acteur en presentator Joris Putman was de gastheer van de avond; DJ Gregor Salto en de dansgroepen Nuasa Seni en DwiBhumi zorgden voor live entertainment. Op de avond zelf doneerden de gasten maar liefst 1000 euro voor duurzame projecten op Sumba. Zij konden een extra donatie van 10 euro doen door de rode heliumballonnen aan hun stoelen door te prikken. Aan het einde van de avond was er bijna nergens een hele ballon te bekennen.

Zie hieronder een foto-impressie van de avond:

 

 

 

 

 

 

Hoewel er niet langer geld kan worden gedoneerd voor Sumba via de 1% Club, gaan de fundraisers enthousiast verder met inzamelen. Zo organiseert expeditielid Desiree in het voorjaar van 2015 de loterij ‘Schijt je Rijk’, waarvan de opbrengst eveneens naar biogasinstallaties op Sumba gaat.

Graag willen wij de volgende mensen en organisaties bedanken voor hun steun aan het evenement ‘Food Paradise’: Ekoplaza, Royal Tropical Institute, NH Hotel Group, ANWB Media, Agus Hermawan (Restaurant Blauw), Pieter Hoogland, Evert Sillem, Nuansa Seni Indonesia, Dwibhumi, Joris Putman / Green Dream Productions, DJ Gregor Salto, 1% Club en Nine Geertman.

Foto’s: Malou van Nieuwkoop. Logo ‘Give a Crap’: Nine Geertman.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer